Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Pripremila: Ivana Popović

24. 03. 2024. 09:02 >> 20:35
Čitaj mi:

OSVRT

Svjedok sedmice: Miloš Nikolić, portparol DPS-a

Od posjete specijalnog izaslanika SAD-a Gabrijela Eskobara, do istraživanja CEDEM-a – šta je sve obilježilo sedmicu za nama.

PONEDJELJAK 18.03.
Početak sedmice obilježili su burni politički događaji. Nastavak zasijedanja Skupštine nakon pauze uzrokovane sukobom PES-a i Demokrata oko političko-partijske kontrole nad sektorom bezbjednosti, posjeta Gabrijela Eskobara i nova eskalacija divljaštva u Šavniku. Umjesto rješenja, protekla nedjelja donijela je nove zaplete. Sukob u parlamentarnoj većini postao je sve dublji, a pojedini konstituenti vlasti pokazali su da im zaklanjenje u evropske vrijednosti služi samo kao pokriće kako bi po dubini i širini vlast koristili za lične interese. Najbolja slika takvog poimanja vršenja vlasti ogleda se u smijenjenim direktoru Hemomonta, čije je razrješenje umjesto pomaka naprijed otvorilo još jedan sukob - ovog puta između SNP-a i PES-a.

UTORAK 19.03.
Utorak je obilježio Marko Kovačević - preplašeni, koji je zapravo prava slika i prilika svega što je Crnu Goru pogodilo od 30.avgusta. Primitivac, nacionalista, koji je samozadovoljan svaki put kad ispolji neku vrstu ponašanja koja izaziva kolektivni blam svakog pristojnog građanina. Njegovo prijavljivanje, koje je nastalo kao proizvod lažnog osjećaja ugroženosti, a smišljeno sa ciljem kreiranja uloge žrtve - prepoznatljive političke platforme velikosrpskog nacionalizma, ovog puta je otišlo korak dalje prijavljivanjem novinara i NVO aktivista. Polako, ali sigurno, Crna Gora se pokušava uvesti u mrak cenzure i ućutkivanje svakog ko misli drugačije od aktuelnih vlastodržaca. U Srbiji se ovakav scenario sprovodi uspješno već više od 10 godina, u Crnoj Gori je osuđen na propast.

SRIJEDA 20.03.
Još jedna potvrda posrtanja i nezakonitog postupanja. Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila je Elektroprivreda Crne Gore dala Željezari nezakonitu državnu pomoć u iznosu od 6.5 miliona eura. Sjećamo se svi vremena u kojem se istraživalo ko je pušio o trošku države i mjesecima se bavio računom od 45 eura. Sjećamo se i vremena kada je ministar turizma podnio ostavku zbog udaljene sumnje da je potencijalno jedan od inspektora na terenu moguće nekom tražio par stotina eura kako bi dobio određenu dozvolu. Ko bi rekao da iste te, koji su se nekada bavili sa par desetina eura, danas ne zanima ni par desetina miliona eura. To je valjda cijena oslobođenja - od gašenja Montenegro Airlinesa, do tjeranja svih kredibilnih investitora i proćerdanih stotina miliona eura u Rudniku uglja, Elektroprivredi, Solaru, kupovini akcija u Luci Bar uz povećanje broja zaposlenih u državnoj upravi sa 50.000 na 80.000. Nego, u svemu ovome, nema nikakvog krivičnog djela. Tako makar naše pospano, i na očekivane javnosti osjetljivo, tužilaštvo kaže. Dok i dalje goni par nekadašnjih lokalnih funkcionera DPS-a zbog sumnjivog zaposlenja jednog ili dva lica.

ČETVRTAK 21.03.
Nova kriza. Ovog puta u Podgorici. Time je Podgorica, nakon Kotora, Budve, Andrijevice, Žabljaka i Berana postala šesti grad u kojem lokalna samouprava ne funkcioniše. Država postaje talac haotičnih odnosa unutar parlamentarne većine konstruisane nakon 30.avgusta koja iz dana u dan pokazuje svoju nefunkcionalnost i suštinsku neodrživost. To potvrđuje pad Vlade Zdravka Krivokapića, Dritana Abazovića, kao i nemogućnost dogovora oko Vlade Miodraga Lekića. Kad se tome doda činjenica da je pad Vlade Milojka Spajića pitanje dana, uz navedene nefunkcionalnosti na lokalnom nivou, zaključak je nedvosmislen - ova parlamentarna većina ima konstrukcionu grešku koja je čini neodrživom i koja u praksi nužno porađa paralizu sistema. Zbog toga, sve dok ponovo DPS ne bude kičma neke buduće vlasti, Crna Gora će biti osuđena na period političke i ekonomske nestabilnosti.

PETAK 22.03.
Istraživanje CEDEM-a koje je pokazalo da građani strahuju od aktuelne ekonomske situacije, kao i da se danas - nakon bujajuće inflacije indukovane fiktivnim povećanjem zarada koje su proizvod administrativno-birokratske igrarije, živi gore nego prije programa Evropa sad 1. Takođe, istraživanje koje je pokazalo da je DPS - imajući u vidu izvjesno formiranje stranke aktuelnog predsjednika države Jakova Milatovića, i dalje najjača politička partija u Crnoj Gori, sa trendom rapidnog rasta podrške koji je proizvod dobrog političkog rada sa jedne, ali i haotičnog rada aktuelne Vlade, sa druge strane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније