Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Snežana Mirković [ TVCG ]

06. 02. 2024. 19:44 >> 09:35
5
Čitaj mi:

SPAJIĆ U FRANCUSKOJ

Očekuje se rast francuskih investicija, privrednici voljni da ulažu

Drugog dana radne posjete Parizu, premijer Milojko Spajić razgovarao je sa privrednicima, čelnicima kompanija najvećeg udruženja privrednika u Francuskoj - MEDEF-a, koji su pokazali veliko interesovanje za Crnu Goru. Premijer Spajić kazao je da očekuju rast investicija iz Francuske u Crnu Goru posebno u oblasti odbrane, ekologije, zdravstva i infrastrukture. Potpredsjednik Medefa Fabris le Sah za Televiziju Crne Gore kaže da su francuski privrednici voljni da ulažu u Crnu Goru i budu dio ekonomskog zamaha naše zemlje.

 

Crna Gora je brzo rastuća ekonomija, dinamična zemlja sa velikim potencijalom za ulaganje, ocjena je potpredsjednika najvećeg Udruženja privrednika u Francuskoj Fabrisa de Saha. Sektori interesantni za Francuze su turizam, industrija, infrastrukturni projekti.

"Moramo uhvatiti taj talas i biti dio vaše rastuće ekonomije. Moramo da pomognemo Crnoj Gori da u neko vrijeme pristupi EU i postane punopravna članica, jer Crna Gora nam je potrebna u Evropskoj uniji ukoliko želimo da Unija bude snažna. Francusko udruženje privrednika je posvećeno tome da se to što prije i ostvari", saopštio je Fabris de Sah.

Privrednici vodećih francuskih kompanija to su tokom sastanka i prenijeli premijeru Spajiću koji je kazao da Crna Gora ima velike planove, a dobila je i velika obećanja.

Jednu od vodećih hotelskih kompanija vodi Žulien Uel i u Crnoj Gori vidi veliki potencijal. Rueida Ajah iz Asocijacije francuskih arhitekata već je bila angažovana na projektu u Kotoru. Za Televiziju Crne Gore kažu da je ključno naći balans između investicija i zaštite prirode.

"Crna Gora ima predivnu obalu, zaleđe, planine i ima puno potencijala za turizam i otvaranje luksuznih hotelskih kompleksa. Mi smo vodeća kompanija u Francuskoj u toj oblasti i mislim da bi ulaganje u elitne hotele , restorane obogatilo ponudu Crne Gore koja se ubrzano razvija", navodi Žulien Uel - direktor hotelske kompanije.

Rueida Ajah iz  Asocijacije arhitekata i urbanista Francuske kaže da je važno turistima, posjetiocima pružiti ono što traže, ali i zadržati identitet i kulturu tog mjesta i zaštititi prirodu.

"Ljudi žele da posjećuju mjesta koja su zadržala svoje nasljeđe, a koja nude i nešto novo i mislimo da Crna Gora ima potencijal za tako nešto", kaže Ajah.

Da razvoj može da ide ruku pod ruku s održivim razvojem, poručio je premijer nakon sastanka sa generalnom direktoricom Uneskoa Odri Azule.

Tom prilikom Spajić je potvrdio opredjeljenje Vlade da nastavi promociju vrijednosti Unesco standarda.

"Uvijek je izazov razmišljati o kulturi, tradiciji , prirodi i nasljeđu koje imamo, ali treba da vodimo računa i o razvoju naše zemlje i to treba da ide jedno s drugim. Crna Gora podržava multilateralni pristup Uneskoa", istakao je Spajić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније