Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

02. 03. 2023. 20:19   >>  06:22 1

O KANDIDATURAMA

"Odsustvo volje da se provjeri izborni proces"

U večerašnjim "Argumentima" govori se o kontroverzama koje su pratile predsjedničke kandidature i eventualnoj selektivnosti Državne izborne komisije (DIK). Gosti Ivane Popović su: Dragan Koprivica (CDT), Damir Suljević (CGO) i novinar Zoran Radulović. Suljević je saopštio da je DIK u poziciji da mora probiti rok za utvrđivanje liste predsjedničkih kandidata i žrijebanje, a koji je bio predviđen za sjutra u ponoć.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Dragan Koprivica, kazao je da bi izbori proces trebao da bude vrhunac poštenog i korektnog odnosa političkih činilaca prema zajednici i državi. Otvaranje sjednica Državne izborne komisije (DIK), ocijenio je kao pozitivnu stvar.

"DIK je izabrao onaj po demokratiju poguban put, da bude dio političke igre i da na nju utiče", istakao je on. 

Po Koprivici, tri događaja su obilježila dosadašnji izborni proces.

"Prvo, javno predlaganje članova DIK-a da se sjednice zatvore. Mogli ste da vidite jednu jako lošu pravnu argumentaciju, čast izuzecima. Takođe, selektivnost, drugačije se postupalo prema Mandiću i Spajiću. I, kao treću stvar, obraćanje komisiji iz Srbije i slanje ličnih podataka svojih državljana drugoj državi...", kazao je, između ostalog, direktor CDT-a. 

Član Državne izborne komisije, ispred Centra za građansko obrazovanje, Damir Suljević, problematizovao je slučaj kandidature Milojka Spajića i eventualne zloupotrebe DIK-a.

"Kada smo razmatrali Spajićevu kandidaturu, imali smo isprave koje je izdala Crna Gora, kao i dopis od organa druge države", rekao je.

On je u "Argumentima" rekao da imamo presedan po pitanju DIK-ovog odbijanja Spajićeve kandidature.

"Imamo i slučajeve da su se lični podaci sakupljali i preko TikTok-a, pa je Agencija za zaštitu ličnih podataka rekla da je sve u redu. Osnovano sumnjamo da nije sve u redu. Uputili smo Agenciji inicijativu da preispita prikupljanje potpisa", dodao je Suljević.

Novinar nedjeljnika "Monitor", Zoran Radulović, rekao je da se u izbori proces ušlo u krajnje neregularnoj situaciji. 

"Imali smo krajnje neobičnu situaciju da je većina članova DIK-a vodi računa prvenstveno o partijskim interesima, da imamo očigledno neregularne kandidate, kao i odsustvo institucija da se time pozabave...", ukazao je Radulović. 

Imamo, dodao je, odustvo volje kod institucija da se sve provjeri. 

"Loša stvar je što političari pred kamerama ne rade svoj izvorni posao, glume se procedure, dok se pravi razgovori i dogovori obavljaju iza kamera i onda stičemo utisak da oni govore nekim nemuštim jezikom...", kazao je Radulović u "Argumentima".

Koprivica je ocijenio da ne možemo govoriti o napretku izbornog procesa dok ne dobijemo političke elite koje stvarno žele da mijenjaju društvo i DIK u kojem članovi ne razmišljaju "partijski". 

Radulović je dodao da i ne zna više kakav status imaju lokalni izbori u Šavniku i kako se rješava politička situacija u toj opštini. 

Suljević je saopštio da je DIK usvojio zaključak kojim je odlučeno uspostavljanje veb servisa za prikupljanje podrške.

"26. februara u ponoć je istekao rok za prikupljanje kanidatura, do sjutra u ponoć treba usvojiti listu kandidata, što podrazumijeva i žrijebanje. Trenutno je DIK u poziciji da mora probiti te rokove i sprovede žrijebanje i utvrdi listu i nakon tog roka", kazao je član DIK-a iz civilnog sektora. 

Radulović ističe da bi se moglo desiti da prije predsjedničkih izbora bude raspuštena Skupština, te raspisani vanredni parlamentarni izbori.

"Glavna borba će se voditi između kandidata koje, iz milošte, zovemo pobjednici 30. avgusta. Predizborna matematika govori da Đukanović sigurno ide u drugi krug, ali ostaje da se vidi šta će se dalje dešavati", rekao je novinar "Monitora".

Pogledajte rezultate istraživanja agencije Damar [VIDEO]

Uporište autoritarne misli postoji u Crnoj Gori, ukazuje Koprivica, komentarišući istraživanje agencije Damar, rađeno za potrebe CDT-a. 

"Ako pogledamo mejnstrim medije, oni nijesu kratore lažne vijesti, oni su prenosioci. Kreiranje lažnih vijesti nije karakteristika naših medija, problem su mediji na margini. Dodatni problem je ono što dolazi spolja, dezinformacije se ne zaustave na granici Crne Gore, već putuju kako ih kreatori usmjeravaju. Mi polako gubimo bitku", ocijenio je direktor CDT-a.

Država nije voljna, dodaje on, da se suprotstavi dezinformacijama.

Na pitanje o ulozi medija u izbornog procesa, Radulović u "Argumentima" kaže da u nekom kontekstu mediji mogu da utiču na izbor građana. 

Suljević ocjenjuje da su društvene mreže "prestigle" naše kapacitete, te da ih je teško kontrolisati. 

Procenti iz istraživanja su, po mišljenju Koprivice, realnost. 

"A, realnost jeste da se za glas dobija posao", dodaje on. 

Suljević je da je svima jasno da prije 2020. godine birački spisak nije vođen kako treba. 

"Jasno je da ni nova vlast nije ništa uradila, a da je morala kako bi evidencija bila 'čistija' i kako bi svaki izbori odražavali realno stanje. Izmjena izbornog zakonodavstva je neophodna, kao i izmjena zakona o boravištu i prebivalištu... Nijesam optimista po tom pitanju", rekao je član DIK-a. 

Koprivica je dodao da za idealne uslove, sve i da imamo političku volju, treba dvije-tri godine. Suljević je replicirao da još nijesmo ni počeli da radimo na tome. 

Ono što se desilo Spajiću, ističe Radulović, drži u strahu desetine hiljada građana Crne Gore.

"Političarima ne odgovara da se srede stvari, svi se nadaju da će doći na vlast i imati birački spisak u svojim rukama.  Pola godine smo birali Ustavni sud, a onda on nedjelju dana neće da se pozabavi onim što mu je prioritet...", kazao je Radulović u "Argumentima".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније