Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

27. 01. 2023. 16:54 >> 16:50
2

MINISTARSTVO ODBRANE

"Upućeni pripadnici Vojske na zadatke očuvanja mira u svijetu"

Prvi kontingent Vojske Crne Gore upućen je u NATO aktivnost “Pojačane budnosti” (enhanced Vigilance Activities - eVA) u Bugarsku, gdje će biti u sastavu multinacionalne borbene grupe, kojom komanduje komandant iz sastava Oružanih snaga Italije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Upućivanjem crnogorskih vojnika na ovu aktivnost ispunjava se odluka Skupštine Crne Gore o angažovanju do 60 pripadnika u krizi na istoku Evrope. Zajedno sa ostalim članicama Alijanse, Crna Gora doprinosi i kroz ispunjenje ovog zadatka zaštiti zajedničkih vrijednosti, posebno cjelovitosti i integriteta Alijanse. Nakon temeljnih priprema, crnogorski vojnici su ispunili sve uslove da mogu na prvoj liniji odvraćanja i odbrane Alijanse na konkretan način doprinijeti miru i stabilnosti", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako je saopšteno, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, na ispraćaju kontingenta naglasio je da naša vojska doprinosi duže od decenije miru u svijetu, ali da u svjetlu trenutnih dešavanja u Ukrajini posebnu važnost ima naše učešće u NATO misijama “Isturenog ojačanog prisustva” u Letoniji i “Pojačane budnosti” u Bugarskoj.

On je istakao da Crna Gora prvi put upućuje na ovakve zadatke pored vojnika i svoja borbena vozila. To će biti novi doprinos operativnim sposobnostima snaga Alijanse na terenu, i poručio pripadnicima kontingenta da moraju biti podrška jedni drugima, jednako kao i vojnicima drugih država, uz uvjerenje da će sve zadatke obaviti profesionalno i dostojno predstavljati Vojsku i državu.

“Znam da među vama ima onih koji imaju iskustva u međunarodnim misijama. Podijelite ih sa onima kojima je ovo prvi put da budu na takvom zadatku“, kazao je Lazarević.

Komandant jedinice, poručnik Aladin Hadrović, istakao je da je posebna privilegija, ali i odgovornost na njegovom kontingentu, jer će utabati stazu kojom će koračati sve naredne rotacije u eVA, ako za tim bude potrebe.

"Dugotrajne pripreme, obuke i vježbe u zemlji i inostranstvu garant su da stečenim znanjem i vještinama damo puni doprinos bezbjednosti na istoku Evrope“, istakao je on.

"Crnogorski kontingent u Bugarskoj je dio napora Alijanse da na istoku Evrope sačuva mir i spriječi širenje agresije Rusije na članice NATO. U pitanju je kombinovani sastav pješadije, vojne policije, logistike i štabnih elemenata iz sastava Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju Ministartva odbrane.


Pored kontingenta za učešće u multinacionalnoj borbenoj grupi u Bugarskoj, Vojska Crne Gore je u januaru ispunila još jednu odluku Skupštine Crne Gore, upućivanjem poručnice Mileve Vuković-Krgović u misiju UN „MINURSO“, koja se sprovodi radi očuvanja mira i stabilnosti na području Zapadne Sahare.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније