Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Б.

22. 12. 2022. 14:25 >> 01:25

VLADA CG

"Prvo upravni nadzor, a onda ako treba prinudna uprava u Podgorici"

Izlaz iz političke situacija u Podgorici mora biti utemeljen na Ustavu i zakonima, i Vlada će poštovati pravnu proceduru koja podrazumijeva da Ministarstvo javne uprave odmah izvršiti upravni nadzor u vezi sa konstituisanjem vlasti u Glavnom gradu, te da se na osnovu njega zaključi je li neophodno uvođenje prinudne uprave, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Premijer Dritan Abazović je kazao da što se tiče Glavnog grada žele da prođu pravne procedure, zato kreću sa ustavnim nadzorom, kada dobiju informaciju, vidjeće šta dalje i ukoliko bude trebalo da se uvede prinudna uprava uvešće je.

"Ne želimo da budemo na čelu glavnog grada, građani su rekli ko želi da ih vodi, ali pozvani smo da stanemo u odbrani volje građana. Ali to se mora zakonski riješiti", kazao je Abazović.

Ministar javne uprave je naglasio da se ne smiju donositi ishitrene odluke i da svaki potez Vlademora imati čvrsto utemeljenje u Ustavu i zakonima.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je kazao da za izbore u Šavniku ne postoji apsolutno krivica u MUP-u.

"Nemamo mogućnost da kontrolišemo one koji mijenjaju prebivalište, to se radi samo prvi put kad građani dobiju državljanstvo i nakon toga nemamo mogućnosti. Nevjerovatno je da kritike od NVO, koje su inicirale pred Ustavnim sudom preispitivanje zakonske norme da neko mora da boravi u opštini šest mjeseci da bi dobio biračko pravo, upravo stižu od njih i oni su sada veliki kritičari da omogućavamo izborni turizam. MUP je početkom godine napravio Nacrt izmjena i dopuna Zakona o prebivalištima i boravištima i on je poslat Skupštini, Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu i do dana današnjeg oni nijesu po tom pitanju uradili ništa. Nova informacija je da Demokrate u planu imaju da predaju jednu vrstu amandmana, vidjećemo da li je u skladu sa pravnom održivošću, ali ako dođemo do toga spriječićemo da dođe do ove pojave", kazao je Adžić.

Apelovao je na tužilaštvo da bude ažurnije, jer policija ne može da bude na biračkim mjestima.

"Mogu da dođu tek na poziv biračkog odbora, a kad dođu, već je kasno da bilo šta spriječe i promijene. Ali svaki put su reagovali i predavali krivične prijave. Preko 60 ih je bilo do šestog kruga održavanja izbora, sada moguće da ih je preko 80 i odnose se na ljude koji su navodili na lažno ovjeravanje dokumenata, što je kažnjivo zatvorskom kaznom od tri mjeseca do nekoliko godina, i isto tako za one ljude koji su onemogućavali ostvarivanje izbornih prava, gdje su takođe velike zatvorske kazne. Zašto do danas nema nijedne inicijative tužilaštva ostaje kao pitanje, ali apelujem da u tom dijelu budemo ažurniji", poručio je Adžić.

Generalni sekretar Vlade Boris Marić je istakao da u ovoj situaciji tužilaštvo mora da uzme svoju ulogu i da imamo Ustavni sud ne bi pričali o ovoj situaciji.

"Vlada ima određene ingerencije, ali ona je u tom procesu po sredini. Apel DIK-u i Izbornoj komisiji Glavnog grada da se obezbijedi održavanje sjednice i da obezbijedi ono što je obaveza da zaštite ustavnost i zakonitost, nebitno šta će na njoj da odluče. Vlada treba da prati sitaciju i dopinese nalaženju rješenja", kazao je Marić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније