Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

01. 12. 2022. 12:27 >> 12:37
2

SA DANSKIM PARLAMENTARCIMA

Radovanić: Proces proširenja se mora učiniti živim

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić otputovao je u Dansku na poziv danskog parlamenta, a u organizaciji Zelenih Evrope gdje je imao sastanak sa članovima skupštinskog odbora za EU.

Kako je saopšteno iz GP URA teme sastanka bile su politika proširenja i pozicija Zapadnog Balkana, pozicija Danske u tom procesu i politička situacija na Zapadnom Balkanu uz akcenat na evropsku i zelenu agendu.

„Proces proširenja se mora učiniti živim. Crna Gora je idealna da se pokaže upravo to, da proces proširenja može završiti članstvom u EU. Daleko smo odmakli u pregovorima i ispunjavanju kriterijuma iz EU agende. Potrebna nam je pomoć i podrška od strane Brisela. U Danskoj proces proširenja nije visoko na agendi ali želimo da Danska zagovara poziciju Crne Gore u procesu proširenja“, poručio je Radovanić na sastanku.

Na satanku su prisustvovali poslanici danskog parlamenta zaduženi za zelene politike, predstavnici zelene političke grupacije predvođeni Kirom Mariom Peter, jednom od poslanica EU iz Danske.

Na sastanku je bilo priče i oko ključnih izazova sa kojima se suočava Crna Gora i kako kao partneri možemo prevazići te poteškoće.

"Istaknuto je i da je Crna Gora ustavom definisana kao ekološka i da nam upravo u tom domenu treba danska ekspertiza na šta su danski parlamentarci iskazali zainteresovanost i spremnost da dođu i posjete našu državu. Danska je uz Francusku najrigoroznija država EU kada je politika proširenja u pitanju", saopšteno je iz GP URA.

Radovanić će posjetu iskoristiti i za učešće na konferenciji „Zelena tranzicija“ te radni ručak sa Margaretom Auken, evropskom poslanicom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније