Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Б.

10. 11. 2022. 15:14 >> 17:16
2

POKRET EVROPA SAD

Traže od DIK-a mišljenje da li Vukčević postupa u skladu sa zakonom

Pokret Evropa sad uputila je zahtjev Državnoj izbornoj komisiji, kojim traži mišljenje tog tijela u vezi njegove primjene i davanja uputstva Izbornoj komisiji Glavnog grada Podgorice, odnosno tumačenje da li je i šta dužan predsjednik Izborne komisije da uradi u periodu od raspisivanja izbora, pa sve do objavljivanja konačnih rezultata.

Kako navode u zahtjevu, u svijetlu novonastale situacije u vezi lokalnih izbora u Glavnom gradu Podgorici i odbijanja predsjednika Izborne komisije Veselina Vukčevića (PS) da sazove sjednicu Izborne komisije, nezavisno od predloga dnevnog reda i pismenog zahtjeva većine članova Izborne komisije, potrebno je da DRI da mišljenje na konkretna pitanja u vezi primjene odredaba Zakona.

U Pokretu pitaju DRI, da li je predsjednik Izborne komisije, u periodu od raspisivanja izbora, pa sve do objavljivanja konačnih rezultata, dužan da sazove sjednicu Izborne komisije kada je podnijet prigovor Izbornoj komisiji, nezavisno od sadržaja prigovora.

"Da li predsjednik Izborne komisije, u pomenutom periodu, može samostalno bez sazivanja sjednice Izborne komisije da odluči o podnijetom prigovoru Izbornoj komisiji, tj. da odbaci ili odbije prigovor bez sazivanja sjednice? Da li je predsjednik Izborne komisije, dužan da sazove sjednicu i omogući svim članovima, samim tim i opunomoćenim predstavnicima, da odlučuju o podnijetom prigovoru, imajući u vidu Član 21 Zakona i Član 16 Poslovnika o radu Izborne skupštine Glavnog grada Podgorice (u daljem tekstu Poslovnik) koji propisuju da organi za sprovođenje izbora odlučuju većinom glasova svojih članova", navodi se u zahtjevu.

Pitaju i da li opunomoćeni predstavnici podnosioca izbornih lista, u periodu od raspisivanja izbora, pa sve do objavljivanja konačnih rezultata, imaju jednak status, prava i dužnosti u sazivanju sjednica i odlučivanju na sjednicama, kao i stalni članovi, s obzirom da Zakon ne pravi nikakvu razliku između stalnih članova i opunomoćenih predstavnika.

"Da li predsjednik Izborne komisije, u period od raspisivanja izbora, pa sve do objavljivanja konačnih rezultata, može da odbije sazivanje sjednice, iako postoji pismeni zahtjev većine članova izbore komisije, imajući u vidu Član 6 stav Poslovnika koji jasno propisuje da Izborna komisija radi u sjednicama i da je u stalnom zasijedanju u periodu od raspisivanja izbora, pa sve do objavljivanja konačnih rezultata, a ovo sve imajući dodatno u vidu Član 25 stav 1, 5 i 6 Zakona koji definišu sastav opštinske izborne komisije, kao i status, prava i dužnosti opunomoćenih predstavnika u navedenom periodu? U slučaju da je dostavljeno mišljenje u suprotnosti sa ponašanjem predsjednika Izborne komisije Veselina Vukčevića, koji odbija da sazove sjednicu Izborne komisije, molimo vas da u skladu sa Članom 32 stav 1 tačka 3 Zakona, date uputstvo predsjedniku Izborne komisije da postupi u skladu sa mišljenjem Državne izborne komisije, u vezi pravilne primjene odredaba Zakona o izboru odbornika i poslanika", navode u zahtjevu Pokreta Evropa sad.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније