Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

06. 10. 2022. 23:10 >> 23:17
1

ĐUKANOVIĆ U PRAGU

"Evropska politička zajednica nije alternativa članstvu u EU"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da Evropska politička zajednica nije alternativa članstvu u EU već širi okvir koji uključuje i Zapadni Balkan u razgovore o rješavanju aktuelnih problema. Đukanović je na kraju sastanka Evropske političke zajednice u Pragu bio na zajedničkoj večeri lidera evropskih zemalja na kojoj su sumirane ocjene sa okruglih radnih stolova na kojima su ključne teme bile evropska bezbjednost i energetika, ekonomija i klima. 

"Svakako je najaktuelnija tema bila ruska agresija na Ukrajinu. Na tom sastanku, ponovljena je riješenost evropskih zemalja da pomognu Ukrajini i da se jednom konzistentnom politikom odnose prema agresiji ne samo na Ukrajinu nego i na evropski sistem vrijednosti", kazao je Đukanović.

On je rekao i kako je njegova diskisuja bila prilika da skrene pažnju na implikacije ukrajinske krize i ruske agresije na Zapadni Balkan.

"Da ukažem da je ruskim hibridnim djelovanjem prilično devastiran sistem vrijednosti i da se Zapadni Balkan danas nalazi u lošijem stanju u odnosu na prije nekoliko godina. Ali i da ponovim optimističnu poruku da bez obzira što i Crna Gora prolazi svoju političku unutrašnju krizu kod nas postoji čvrsta riješenost da uskoro stabilizujemo političke prilike, da dobijemo vladu koja će nastaviti da Crnu Goru vodi putem evropskog prosperiteta", naveo je Đukanović. 

Rekao je da je zahvalan Češkoj kao domaćinu koja je tokom predsjedavanja Evropskim savjetom, kako je naveo, bila izuzetno vrijedan domaćin i koja je pomogla da se na pravi način krene u implementaciju Evropske političke zajednice.

"Današnji skup na kojem je bilo 44 najviša predstavnika zemalja, bila je prilika da imam jako puno korisnih biletarlnih kontakata kroz koje Crna Gora učvršćuje svoja prijateljstva i dobru međudržavnu saradnju i čuva jedan zasluženi rejting na širem evropskom prostoru”, kaže Đukanović.

Tokom večere, razgovarao je sa predsjednicima Češke, Turske, premijerima Italije, Poljske, Letonije, Gruzije i Malte. 

Sa saveznim kancelarom Šolcom razgovarao je o važnosti predstojećeg samita Berlinskog procesa i zahvalio Njemačkoj na revitalizaciji inicijative koja podržava i podstiče evropsku integraciju zemalja regiona.

Ranije tokom dana, predsjednik Đukanović je razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom o situaciji u regionu.

Predsjednik Đukanović sreo se i sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim.

"Izraženo je obostrano zadvoljstvo odnosima dvije zemlje i političkim susretima na najvišem nivou uz poziv Alijeva Đukanoviću da posjeti Baku u najskorijem periodu", piše u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније