Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

16. 08. 2022. 11:23 >> 11:20

MILAČIĆ SAOPŠTIO

Za priču o opstanku Vlade ključni zaštita Zete i Podgorice

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić ocijenio je kako su za priču o opstanku Vlade ključni zaštita Zete i Podgorice, kao i, kako je rekao, predstavljanje detaljnog, prihvatljivog plana rekonstrukcije Vlade prije 19. avgusta.

Prava Crna Gora, kako kaže Milačić, poziva premijera i predsjednika GP URA Dritana Abazovića da današnjim glasanjem njegove partije o izdvajanju Zete u nepropisnim granicama, pred lokalne izbore u Podgorici, "na djelu prekine podršku DPS-u, tako što će povući podršku ovakvom predlogu".

"Ili na način što će glasati za amandmane koji će danas biti predati u skupštinsku proceduru, a kojima se predviđaju adekvatne granice buduće opštine Zeta, kao i glasanje Zećana na već zakazanim i neustavno odloženim izborima za Podgoricu. Naime, na ovaj način se sprečava formiranje Zete kao siromašne i neodržive opštine po planu DPS-a, ali i ne manje važno sprečavanje i najmanje mogućnosti da DPS pravnim nasiljem ovih zakonskih odredbi zadrži bilo kakvo političko uporište nakon predstojećih izbora u Glavnom gradu Podgorica", rekao je Milačić.

Prava Crna Gora, kako je rekao, podsjeća da je istekao ustavni i zakonski rok od četiri godine za održavanje izbora u Podgorici kao i da su zakonito zakazani izbori neustavno odgođeni, što je potvrdio Ustavni sud.

"Prema tome, svi lokalni izbori se moraju održati u onim teritorijalnim cjelinama uključujući i Glavni grad u kojima su zakonito zakazani u trenutku kada su morali biti održani prema Ustavu i pravnom poretku Crne Gore. Svaki drugi koncept održavanja lokalnih izbora mimo onih pravila koja su važila na dan njihovog zakazivanja, odnosno na dan kada su prema Ustavu morali biti održani, predstavlja dramatično kršenje demokratske volje građana Zete i Podgorice i njihovog osnovnog prava da biraju i da budu birani u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore", kaže Milačić.

Ako URA, kako je rekao, "danas ipak svoje glasanje uskladi sa glasanjem DPS-a po pitanju Zete jasno je da ta partija ne namjerava da napravi otklon od saradnje sa DPS-om, a što će biti veoma važan signal uoči sjednice 19. avgusta kada se glasa o nepovjerenju Abazovićevoj Vladi".

"Prava Crna Gora ukazuje da premijer Abazović nije predstavio plan rekonstrukcije Vlade, koju je sinoć u intervjuu paušalno najavio. Prava Crna Gora ističe da će do detaljnog plana rekonstrukcije Vlade koji mora biti usaglašen prije sjednice o nepovjerenju Vladi, današnji stav o budućnosti Zete i Podgorice biti glavna odrednica na osnovu koje ćemo posmatrati politiku i stav URE i u skladu sa tim donijeti odluke koje se tiču opstanka Vlade", zaključio je Milačić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније