Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

T.G.

12. 07. 2022. 17:32 >> 20:34

KONRAD ADAM

"Raduje me posvećenost i angažovanje CG na evropskom putu"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Kraljevine Belgije Konrada Adama. On je uz zahvalnost ambasadoru Adamu za česte posjete Crnoj Gori tokom njegovog mandata na nerezidentnoj osnovi, odao priznanje za angažovan odnos koji je doprinio daljem unapređenju međudržavnih odnosa Crne Gore i Belgije, navodi se u saopštenju.

Đukanović je podsjetio na dugu istoriju veza dvije države i iskazao zadovoljstvo naporima obje strane da se i u ovim vremenima saradnja nadograđuje, ali i na postojanost opredjeljenja Crne Gore u pravcu demokratskog i ekonomskog razvoja i dostizanja strateškog cilja - članstva u EU.

Zahvalio je Belgiji za razumijevanje naših aspiracija i kontinuiranu podršku tokom prijema u NATO i dosadašnjim ostvarenjima u pregovaračkom procesu.

"Mislimo da je evropska budućnost izgrađena na evropskim vrijednostima  najbolja opcija za region Zapadnog Balkana", istakao je Đukanović.
 
Predsjednik je upoznao ambasadora Belgije i sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, nakon iznenađujućeg stavljanja u fokus pitanja Ugovora sa SPC, uz konstataciju da ga treba potpisati, ali da sada nije vrijeme za ta pitanja. 

"Treba da iskoristimo novu pozitivnu atmosferu unutar EU u pogledu proširenja i uložimo sve napore u tom pravcu, uz zadovoljstvo početnim impulsima rada na dostizanju dovoljnog konsenzusa u Parlamentu u vezi sa imenovanjima u oblasti pravosuđa i Ustavnom sudu", istakao je Đukanović. 

Amabasador Adam je uz zahvalnost za prijem čestitao Predsjedniku Dan državnosti, ističući da je bio privilegovan službovanjem u Crnoj Gori, gdje je uvijek imao otvorena vrata za razgovor i saradnju.

Istakao je da ga raduje posvećenost i angažovanje Crne Gore na evropskom putu, što se visoko cijeni.

On se saglasio sa ocjenom o prilikama koje se otvaraju Crnoj Gori da brže ide ka tom putu, navodeći da je i predstojeći Savjet za stabilizaciju i pridruživanje, koji se prvi put organizuje kod nas, jedan od simboličnih signala.

Iskazao je zabrinutost poslednjim razvojem događaja u Crnoj Gori ističući da kada je riječ o pitanjima nacionalnog interesa treba postići širi konsenzus i fokusirati se na prevazilaženje problema i uspostavljanje pune stabilnosti, uz nadu da ćemo se vratiti na pravi put, što je i njegova misija, i pohvalio što se radi na dogovoru o imenovanjima u pravosuđu.

"Želim da podstaknem sve političke aktere da gledaju državnički i da vide prioritete", poručio je Adam, uz želju da se vrati u Crnu Goru kao članicu EU.

Zajednički je ocijenjeno da na tragu dobrih iskustava saradnje sa belgijskom kompanijom Besix, treba dalje unapređivati ekonomske odnose i snažiti veze dvije države, za šta će već biti prilike u narednim mjesecima kroz susret Predsjednika na najvišem nivou u Briselu, zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније