Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 06. 2022. 19:51   >>  19:51 7

IVANOVIĆ PORUČIO

Temeljni ugovor ostaje prioritet za SNP, da prevlada razum

Vlada bi sjutra trebalo da raspravlja o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Informaciju o ugovoru pripremilo je Ministarstvo pravde, a članovima Vlade predstaviće je ministar Marko Kovač. Pitanje je, međutim, kako će na informaciju reagovati ministri iz redova SDP-a koji se protive tom dokumentu. U SNP-u i GP URA vjeruju da će, uprkos neslaganjima, prevladati razum. Iz DPS-a zahtijevaju da se Vladimir Joković isključi iz pregovora.


Prilog: Bojana Baranin, TVCG

Potpisivanje Temeljnog ugovora za Socijalističku narodnu partiju ostaje prioritet. To su, kaže potpredsjednik SNP-a Dragan Ivanović, kazali i prije ulaska u Vladu i od toga neće odustati.

"Mi ostajemo uporni. Čuli smo od premijera i ministra pravde da su pripreme u toku. Ja očekujem da to bude možda i sjutra na sjednici Vlade, i vjerujem da će prevladati razum i da će se shvatiti da je to ipak ugovor koji treba potpisati, kao i sa svim drugim vjerskim zajednicama", kazao je Ivanović.

Da Temeljni ugovor, ipak, neće biti potpisan, poručuje poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković. Njene partijske kolege, ministri Ranko Krivokapić i Raško Konjević i na prethodnoj sjednici Vlade iskazali su protivljenje tom dokumentu.

Vuksanović-Stankovićeva kaže da je prihvatljiv samo ugovor koji odgovara interesima Crne Gore i koji je u skladu s Ustavom naše države, a ne, kako navodi, agendom "srpskog sveta".

Sličnog stava su i u DPS-u. Portparol Miloš Nikolić poručuje da bi premijer Dritan Abazović iz procesa odlučivanja o ugovoru trebalo da izuzme Vladimira Jokovića koji, kako navodi, zastupa interese crkve, a ne Vlade čiji je potpredsjednik.

U SNP-u ovakve stavove ne vide kao prepreku koja bi mogla ugroziti dalje funkcionisanje Vlade.

"Ne vidim ništra strašno u tome, niti zašto neko stvara takvu famu o ovom ugovoru, nije mi to jasno. Znam da su u toku pripreme i u Ministarstvu pravde i da se patrijaršija priprema i da će brzo doći do susreta kako bi se usaglasili stavovi i kako bi ugovor bio u potpunosti ispreciziran, tako da treba očekivati negdje do polovine jula da dođe do potpisivanja", rekao je Ivanović.

Da bi Temeljni ugovor trebalo što prije potpisati, poručuju i iz GP URA. Mileta Radovanić kaže da će interes države u potpunosti biti sačuvan, te da ne postoji bojazan da će taj dokument biti u suprotnosti s Ustavom.

Ističe i da je većina članova Temeljnog ugovora identična članovima iz Konkordata i Ugovora s Islamskom zajednicom i zaključuje da će se potpisivanjem ovog ugovora završiti još jedna priča koja opterećuje građane i državu.

Crna Gora je ugovor sa Svetom Stolicom u Vatikanu potpisala 2011, a godinu kasnije i sa Islamskom zajednicom.

Pregovori o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom traju duže od deset godina.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније