Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

01. 06. 2022. 09:13 >> 09:11
1

RADNIČKA PARTIJA

Ukidanje neradne nedjelje uzrokovaće odliv radnika u inostranstvo

Radnička partija se oštro protivi ukidanju neradne nedjelje u trgovinama. Izrazili su bojazan da ćemo opet doći u situaciju da su radnici prinuđeni da se, pod prijetnjom otkazom, odriču slobodnog dana i uvećanja zarade za prekovremeni rad. Smatra da će rezultat ovakvog tretmana biti konstantan odliv radnika koji su prinuđeni da svoju sreću traže van granica Crne Gore.

“Argumenti za ukidanje neradne nedjelje i rješenja koja se nude, a sa kojima je cijela javnost mogla da se upozna u prethodnom periodu, pokazuju se kao loši u odnosu na praksu. Takođe, postavlja se pitanje da li imamo dovoljno jake mehanizme za nadzor, kako bi spriječili moguće zloupotrebe?”, naveli su iz Radničke partije.

Ističu da ne postoje dokazi da je izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini iz 2019. godine prouzrokovala „pad ekonomske aktivnosti i otpuštanja radnika“ već je to posljedica pandemije Covid – 19 koja se odrazila na ekonomiju brojnih država, pa i na crnogorsku.

“Ono što posebno ističemo, a u odnosu na prijedloge za uvećanje zarade nedjeljom, jeste da je to teren pogodan za brojne zloupotrebe kojih smo svi svjesni, a koji se svakodnevno dešavaju u odnosu na prekovremeni rad, pravo na sedmični odmor i brojna druga prava zagarantovana zakonom”, navode iz Radničke partije.

Izrazili su ogromnu bojazan da ćemo opet doći u situaciju da su radnici prinuđeni da se, pod prijetnjom otkazom, odriču slobodnog dana i uvećanja zarade za prekovremeni rad.

“Naglašavamo da je pomenutim Zakonom u stavu 2 tačka 2 člana 35a omogućen rad nedjeljom u specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira što je u saglasnosti sa potrebama turista koji posjećuju Crnu Goru, a na koje se inicijatori stalno pozivaju”, navodi se u saopštenji.

Sve izraženije uvođenje dvadesetčetvoročasovnog radnog vremena, potvrda je spremnosti poslodavaca da kapacitete svojih zaposlenih koriste do krajnjih granica, a to, kako su kazali u toj partiji, neće dozvoliti.

“Radnička partija poziva učesnike socijalnog dijaloga da uzmu u obzir sve potencijalne zloupotrebe kojima smo svi svjedočili i poručuje radnicima i radnicama da imaju njenu apsolutnu podršku u odbrani ove civilizacijske vrijednosti. Društvo za koje se svi borimo je društvo u kom će radnička klasa ostvariti pravo na dostojanstven rad, u kom radnik neće biti rob(a) i u tome ćemo istrajati”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније