Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

27. 05. 2022. 14:06 >> 14:04
1

ĐUKANOVIĆ U JEREVANU

Ekonomija najizdašniji resurs za saradnju CG i Jermenije

Jermenski predsjednik Vahanj Hačaturjan primio je u Jerevanu crnogorskog kolegu Mila Đukanovića uz najviše vojne i državne počasti.

Navodeći da je u pitanju prva posjeta predsjednika Crne Gore Jermeniji od naše obnove nezavisnosti, Đukanović je rekao da je "realno najizdašniji resurs za unapređenje saradnje ekonomija".

"Računam da ćemo u bliskoj budućnosti imati i uzvratne posjete zvaničnika Jermenije Crnoj Gori i da će to biti već prilika da krenemo u razradu  mogućnosti za dalje unapređenje međudržavne saradnje. Ova posjeta je bila i prilika da prezentiram ono što su dometi ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore tokom posljednjih petnaestak godina od obnove nezavisnosti", rekao je Đukanović.

CG se intenzivno ekonomski razvija

Podsjeća da se Crna Gora intenzivno ekonomski i demokratski razvija i vrlo odlučno ide ka svom cilju usvajanja evropskog sistema vrijednosti i obezbjeđivanje pozicije članice EU.

"Vjerujem da je to realno ostvarljiv cilj u doglednoj budućnosti i vjerujem da je to cilj koji će, ne samo našu zemlju, nego region Zapadnog Balkana učiniti stabilnijim i prosperitetnijim. Takođe, želim da iskoristim i ovu priliku našeg zajedničkog obraćanja predstavnicima medija i ponovim jedno izuzetno poštovanje koje u Crnoj Gori imamo za napore koje Vi lično i državno rukovodstvo Jermenije ulažete na očuvanju i obezbjeđenju dugoročno održivog mira u vašem regionu. Crna Gora je država koja ima tradicionalne odnose sa Jermenijom, ali i država koja upravo osjećajući bliskost sa Južnim Kavkazom je u međuvremenu razvijala odnose i sa drugim državama: i sa Azerbejdžanom i sa Gruzijom. I ono što želimo sebi, želimo i vama. Nažalost, imali smo dosta burnu prošlost i svjedočimo tome kako su nesporazumi i nestabilnosti u našim regionima usporavali naš razvoj", rekao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je rekao da Crna Gora veoma poštuje jermenske napore da se mirnim i političkim putem dođe do rješenja koja će značiti dugoročno održivi mir i stabilnost Južnog Kavkaza, "što je nužna pretpostavka za dinamičan ekonomski i demokratski razvoj".

"Dakle, želimo vam sve najbolje, želimo vam istrajnost na tom putu, u uvjerenje da ćete biti uspješni u traganju za tim rješenjem i radujući se unaprijed našoj budućoj saradnji za koju vjerujemo da će značiti dalje obogaćivanje prijateljstva", kazao je Đukanović.

Govorili o industriji, zdravlju...

Jermenski predsjednik rekao je da da su dvojica državnika govorili i o industriji, zdravlju, obnovljivim izvorima energije i saradnji u tim sektorima.

"Drago mi je što mogu da kažem da delegacija Predsjednika Crne Gore uključuje i Gradonačelnika Podgorice jer su Jerevan i Podgorica još od 1978. potpisali Sporazum o saradnji, a mi smo se sa Predsjednikom dogovorili da dodatno unaprijedimo saradnju glavnih gradova i da im damo novu energiju u saradnji", rekao je Hačaturjan. 

Razgovarali su, kaže, o održivim rješenjima za mir u regionu i naporima koje Jermenija ulaže u tom pravcu.

"I drago mi je što mogu da kažem da imamo slaganje stavova vezano za regionalna pitanja i da smo naglasili značaj repatrijacije zatvorenika uključujući očuvanje jermenskog kulturnog nasleđa koje je sada pod kontrolom azarbejdžanskih vlasti", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније