Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

T.G.

27. 05. 2022. 13:24   >>  13:22

GAŠPARIKOVA ISTAKLA

"UNDP pruža čvrstu podršku Crnoj Gori ka putu u EU"

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova, Jovana Marović sastala se danas sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

UNDP i Ministarstvo evropskih poslova će nastaviti da njeguju uspješnu saradnju kroz jačanje administrativnih kapaciteta u kontekstu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, poruka je sa sastanka Jovane Marović i Danielom Gašparikovom.

“Dosadašnja saradnja sa UNDP u oblastima koje pokrivaju poglavlja 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 27 – Životna sredina i klimatske promjene bila je od velikog značaja za evropski put Crne Gore”, kazala je Marović i izrazila uvjerenje da će se sadržajna saradnja nastaviti i u narednom periodu kroz različite programe podrške.

Ona je naglasila da su u narednom periodu pred Ministasrtvom evropskih poslova tri važna prioriteta koja podrazumijevaju osnaživanje kapaciteta Ministarstva, rekonstrukciju pregovaračke strukture shodno Novoj metodologiji i realizaciju obaveza po pojedinačnim poglavljima pravne tekovine, sa posebnim fokusom na vladavinu prava.

Na toj liniji, jasno je istakla da postoji politička volja svih ključnih aktera, a vidljivi rezultati u poglavljima 23 i 24 su zajednički imenitelj političke agende nove Vlade.

Gašparikova je podsjetila da UNDP od samog početka pruža čvrstu podršku procesu EU integracija Crne Gore, kroz jačanje administrativnih kapaciteta u kontekstu procesa pristupanja EU.

“Možete računati na podršku UNDP i u ovoj posljednjoj, najzahtjevnijoj fazi, kada je potrebno pokazati konkretne rezultate, naročito na planu prevencije korupcije kroz prizmu reforme javne uprave, unapređenje ekoloških standarda, kao i ostvarivanja osnovnih prava, posebno u pogledu rodne ravnopravnosti", istakla je Gašparikova. 

Ona je kazala da petogodišnji programski okvir saradnje između UNDP-a i Crne Gore u potpunosti je usklađen sa Agendom odživog razvoja 2030 i prioritetima iz procesa pristupanja EU, i predviđa nastavak saradnje u dijelu jačanja institucionalnih kapaciteta, reformskih procesa i evropskih integracija.

"Uvjerena sam da će sistemski odgovor cjelokupnog društva i zajedničko djelovanje svih – institucija, civilnog sektora, partnera – doprinijeti ispunjavanju predstojećih obaveza”, kazala je Gašparikova.

Kada je u pitanju jačanje kapaciteta, sagovornice su konstatovale da je dosadašnji projekat „Jačanje kapaciteta za koordinaciju i vođenje procesa pristupanja EU“ dao nesumnjiv doprinos pregovaračkom procesu, a posebno jer ljudska dimenzija, u krajnjem, predstavlja najvažniju komponentu daljeg napretka Crne Gore na putu evropske integracije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније