Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 05. 2021. 09:05 >> 09:05
3

ABAZOVIĆ

Koračajmo putem pomirenja, progresa i uspjeha

Za Crnu Goru višestruko je značajan 9. maj kao datum koji simbolizuje pobjedu čovječanstva nad fašizmom i novu nadu, koju je Evropljanima dalo formiranje zajednice kao što je EU,  saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koji se obilježava u znak sjećanja na kraj Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine, i početaka stvaranja Evropske unije 1950. godine.

Abazović je naglasio da Crna Gora, kao prva zemlja u Evropi koja je 13. jula 1941. godine podigla oružani ustanak protiv fašizma i savremena Crna Gora, svoju sadašnjost i budućnost veže za Evropu i Evropsku uniju, kao i da je značajno povezana sa ovim datumom.

"Antifašizam je u 21. vijeku pred ogromnim izazovima koji se manifestuju u oblicima koji su imanentni savremenom dobu. Fašizam se danas najviše ispoljava kroz netoleranciju i netrepeljivost prema drugima i drugačijima od sebe, kroz uskraćivanje prava ugroženim grupama i istorijski revizionizam. U tom kontekstu, veoma je važno njegovati kulturu sjećanja koja mora biti antifašistička", naveo je Abazović.

Napominjući da je Crnoj Gori, nakon članstva u Alijansi, pridruživanje Evropskoj uniji jedina spoljnopolitička vizija, potpredsjednik Vlade je istakao da naša država EU vidi kao luku spasa i da za djelovanje u tom pravcu, nakon prve demokratske smjene vlasti u Crnoj Gori, postoji nikad veći konsenzus kod građana Crne Gore.

"Koračajmo hrabro putem pomirenja, progresa i uspjeha, kako bismo našim građanima garantovali stabilnu budućnost. Siguran sam da će naša posvećenost reformama i odlučnost u evropskim integracijama uskoro biti krunisana punopravnim članstvom Crne Gore u EU. Iskreno navijamo i da čitav region Zapadnog Balkana krene tim putem i da, u što skorijem periodu, bude dio evropske porodice", zaključuje Abazović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније