Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 05. 2021. 20:58 >> 21:19
4

JAKŠIĆ

Region na raskršću, odnosi veoma loši

Evropska perspektiva regiona u ovom trenutku ne djeluje kao faktor mirenja, kaže spoljnopolitički komentator Boško Jakšić. Navodi i da su trenutno odnosi u regionu veoma loši.

„Euroskepticizam je svuda u porastu, uključujući i neke države Unije. Zemlje regiona sve teže kupuju obećanja koja dolaze iz Brisela, jer se ta obećanja ponavljaju godinama ili decenijama i to gubi atraktivnost“, saopštio je Jakšić, gostujući u emisiji „Fokus“, na TVCG.

“I dalje je region kuća na raskršću, ali kuća koja se čini nestabilnom prije svega zbog onoga što mi sami radimo”, kaže Jakšić.

Ističe, kako ne voli kada se govori o stranim remetilačkim faktorima u regionu.

“Ne, dok mi u region ne sredimo svoje odnose neće biti prave stabilnosti. Ako bih trebao da analiziram sadašnji trenutak odnosa u regionu onda je on, nažalost veoma loš”, kaže Jakšić.

Promjena pristupne metodologije, kako ističe, usporava napredovanje zemalja.

„Crna Gora je na tom pravcu najviše napredovala, ali je prilično udaljena od članstva, jer EU kalkuliše o prijemu“, ističe Jakšić.

„Crna Gora ima problema sa pravnom državom, korupcijom, Srbija prošle godine nije otvorila nijedno poglavlje“ navodi Jakšić i dodaje kako misli da Srbija čak nazaduje u EU integracijama, dok je, kako dodaje, najsvjetliji primjer u regionu Sjeverna Makedonija.

Jakšić ističe da, dok god u regionu postoje pitanja kao što su BiH i Kosovo, čitav region je, kako ističe, na neki način usporen na putu ka EU.

EU je u ovom trenutku, kako poručuje Jakšić,  zaokupirana pandemijom i njenim posljedicama, ali i oporavkom ekonomije, popravljanjem odnosa sa SAD.

„Dok mi dođemo na red i u Vašingtonu i u Briselu proći će značajan dio vremena, ni Evropljani, ni Amerikanci nijesu u ovom trenutku zainteresovani da se taj proces ubrza“, kazao je Jakšić.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније