Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

05. 08. 2016. 18:37 >> 18:18

REAGOVANJE DEMOKRATA

Baković tendenciozno predstavlja sadržaj pisma

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković, u nedostatku argumenata pokušava da na krajnje tendenciozan i netačan način sadržaj otvorenog pisma Demokrata predstavi kao neprimjeren pritisak na rad Zaštitnika, smatraju u toj partiji.

Baković je ranije ocijenio da je otvoreno pismo Demokrata upućeno Zaštitniku ljudskih prava i sloboda neprimjereno, poručujući da zabrinjava pritisak na instituciju da se odredi prema zahtjevu te stranke hitnim preduzimanjem mjera i preporukom predsjedniku države da raspiše izbore.

U reagovanju Demokrate navodi se da Bakovićev odgovor na njihovo pismo na najbolji način potvrđuje njegovu opravdanost.

„Po našoj pritužbi postupili ste na krajnje neefikasan način, sa prepoznatljivom namjerom odugovlačenja postupka, i time obesmišljavanja i samog cilja podnesene pritužbe“, kaže se u novom otvorenom pismu koje su Demokrate uputile Bakoviću. 

U pismu se navodi da je pritužba Demokrata dostavljena Zaštitniku 15. jula. 

„Nijednim našim aktom nijesmo ustvrdili da Vam je predmet procesuiran 15. juna, kako Vi to proizvoljno i netačno tvrdite u Vašem odgovoru“, kaže se u pismu.

Demokrate navode da je član 35 Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore obavezivao Zaštitnika da o podnijetoj pritužbi obavijesti predsjednika Crne Gore radi izjašnjenja, i odredi mu rok za dostavljanje izjašnjenja. 

„Vaš zahtjev za izjašnjenje predsjedniku države dostavljen je 25. jula. Zašto Vam je trebao vremenski period od dese dana da izvršite ovu, zakonom predviđenu, jednostavnu procesnu radnju očekujemo da obavijestite javnost. Nama je razlog sada dobro poznat“, naveli su iz te partije.

Kako su kazali, tačno je da im se Zaštitnik 18. jula obratio zahtjevom da mu u što kraćem roku dostave kopiju pisma predsjednika Crne Gore od 11. jula. 

Riječ je, kako su pojasnile Demokrate, o odgovoru predsjednika Crne Gore na pismo lidera te stranke od 10. jula, kojim su predsjednika države pozvali da ispoštuje zakon i donese odluku o raspisivanju izbora u skupštinama opština Golubovci i Tuzi, kao i odluku o raspisivanju vanrednih izbora u Skupštini Glavnog grada. 

„Vaš zahtjev za dostavljanje pisma koje nam je dostavio predsjednik Crne Gore predstavljao je samo gubljenje vremena, jer ste izjašnjenje predsjednika države po podnesenoj pritužbi morali pribaviti od njega lično, a ne od Demokrata“, poručili su iz te partije.

Oni tvrde da Baković u pismu koje im je dostavio 25. jula nije naznačio kojeg datuma je predsjednika Crne Gore obavijestio o podnesenoj pritužbi i zatražio njegovo izjašnjenje, i koji rok je odredio za dostavljanje izjašnjenja po naznačenoj pritužbi, zbog čega je, kako navode, i uslijedilo njihovo otvoreno pismo od 4. avgusta.

U pismu Demokrata navodi se i da iz odgovora Zaštitnika proizilazi da mu je za prosljeđivanje pritužbe predsjedniku države trebalo deset dana, dok mu je predsjednik odgovor dostavio u roku od tri dana. „Toliko o nepostojanju Vašeg 'praznog hoda' po podnesenoj pritužbi“.

„U nedostatku argumenata, pokušavate na krajnje tendenciozan i netačan način sadržaj našeg otvorenog pisma predstaviti kao neprimjeren pritisak na rad Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Vaš nerad uslovljen evidentnom zavisnošću od vrha vlasti, pokušavate prikriti 'neprimjerenim pritiskom na rad institucije'", kaže se u pismu.

Navodi se da poziv da radi svoj posao i štiti slobode i prava građana na efikasan način, može doživjeti kao pritisak na instituciju samo Zaštitnik kojem je zaštita interesa vrha vlasti ispred zaštite sloboda i prava građana i poštovanje principa vladavine prava. 

„Od Vas nijesmo zahtijevali da utvrđujete da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav i međunarodne ugovore, kako to na krajnje neodgovoran način pokušavate predstaviti javnosti, već da, u skladu sa zakonom, samostalno i nezavisno, na načelim pravde i pravičnosti preduzmete mjere za zaštitu ljudskih prava i sloboda, makar one bile povrijeđene i od strane predsjednika države“, navele su demokrate.

Oni su pozvali Bakovića da, ukoliko zaista smatra da bi njegovim postupanjem po njihovoj pritužbi bila povrijeđena ravnoteža na kojoj počiva odnos različitih grana vlasti u državi, o tome obavijesti javnost. 

„U državi u kojoj predsjednik države ne poštuje na zakonu zasnovana prava građana, i takvo stanovište Zaštitnika ljudskih prava i sloboda ne bi predstavljalo iznenađenje“, zaklučuje se u pismu koje su potpisali lider Demokrata Aleksa Bečić i članovi predsjedništva te stranke Neven Gošović i Velizar Kaluđerović.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније