Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Б.Б.- Т.Г.

13. 09. 2022. 07:05 >> 07:10
2

PROBLEMI U JAVNOM PREVOZU

Glavni grad neće skuplje karte, prevoznici misle na džep, a građani ispaštaju

Javni prevoz u glavnom gradu, iako je na ulicama novih 16 autobusa, gori je za građane koji žive na periferiji grada i u udaljenim prigradskim naseljima. Problemi koji su počeli ukidanjem autobuskih linija prije više od dva mjeseca kulminirali su sa početkom školske godine, jer su građani Botuna, Kuča, Daljma, Žabljaka Crnojevića... ostali bez prevoza i za djecu. Privatni prevoznici "Gradski saobraćaj PG" i "BLT" koji su godinama održavali te linije, kažu da su bili primorani da ih ukinu, jer uz ove cijene karte i bez pomoći Glavnog grada, samo su u gubitku, a Glavni grad objašnjava da je problem u prošloj 42. Vladi koja nije dozvolila zaduženje i kupovinu još autobusa.

Novih 16 autobusa je uključeno u javni prevoz i na linijama koje pokrivaju, građani su zadovoljni. Idu na 20 minuta, udobni su i klimatizovani. Ali oni su raspoređeni na samo četiri linije. Veći dio grada ostao je da se muči sa redukovanim redom vožnje ili je ostao bez prevoza.

Mještanka Mareze Maja Jovanović ističe da se na toj trasi već dva mjeseca vozi na 40 minuta, a dešava se sve češće da se poneki polazak i preskoči, posebno vikendom, pa su putnici primorani da čekaju i duže.

"Ti kombiji su bili redovni dok se išlo na pola sata, sada ne. Posebno je pitanje u kakvom su stanju, stari i prljavi, ali i to bi se trpjelo da su redovni. Imaćemo velikih problema sa djecom, idu do škola, na treninge, a približava se jesen i zima, kada će biti primorani da čekaju na stanicama i duže od 40 minuta", ističe Jovanović.

Stanovnica Žabljaka Crnojevića, inače, samohrana majka Olivera Orbović kazala je da je obustavljanje prevoza na liniji prema tom mjestu, za nju nepremostiv problem, jer nije u stanju sa 120 eura prihoda da za četvoro djece plaća taksi svakodnevno do škole.

"Mi građani smo već treći mjesec u problemu sa prevozom. Mislili smo da će se problem riješiti kad djeca krenu u školu, međutim do toga nije došlo", navodi ona.

Isti problem imaju i žitelji Botuna koji traže da se hitno obezbijedi prevoz za djecu. Roditelji poručuju da neće moći svavakodnevno da odvoze i dovoze djecu do Podgorice, te pozivaju Glavni grad da im vrati prevoz. Ukoliko do toga ne dođe najavili su i blokadu saobraćajnica.

Ističu da su sa autobusima "Gradskog saobraćaja PG", koji je održavao tu liniju bili zadovoljni, ali linija je ukinuta i sada se roditelji snalaze kako znaju i umiju.

Smatraju da su zbog negodovanja mještana da se postrojenje za prečišćavanje vode izgradi u Botunu, izazvali gnjev Glavnog grada, koji neće da im obezbijedi ni prevoz. Kažu da je to velika nepravda i da traje već duže.

Bulatović: Ne vidim izlaz, bez pomoći države vratićemo sve linije

Vlasnik "BLT prevoza" Janko Bulatović, kaže da je došlo do obustave saobraćaja na nekim linijama, jer njegovo preduzeće nije u mogućnosti da servisira osnovne obaveze.

"Jasno je gdje ovo sve vodi. Iz Glavnog grada obećavaju i kažu da daju sve od sebe kako bi našli način da se riješi situacija. Skoro tri godine sam ukazivao sekretarki za saobraćaj na posljedice koje slijede ako se pilot projekat Glavnog grada (uvođenje elektronskih karata) ne bude subvencionirao. Ovako, cijeli teret projekta nosi prevoznik, a iz tog razloga nije bilo moguće ni obnavljati vozni park", kaže Bulatović.

Napominje da u posljednje tri godine nije bio u mogućnosti da kupi ni jedno vozilo. U međuvremenu je kako dodaje, nastalo gradsko preduzeće koje vrši usluge prevoza na gradskim linijama i sa kojima dijele profit.

Objašnjava da se sa njim ne mogu nositi, jer je to državna firma i finansira se iz budžeta, a njegovo preduzeće samo od prodatih karata.

Bulatović ističe da je cijena karte od 90 centi formirana kada je litar nafte bio 87 centi. U međuvremenu desila su se poskupljenja goriva, ali ne i korekcija cijene, što njegovo preduzeće svakog mjeseca uvodi u gubitke.

"Ne vidim izlaz, osim konkretne i dugoročnije pomoći od Vlade i Glavnog grada. Ukoliko ne dođe do toga mi ćemo vratiti sve linije na kojima saobraća moje preduzeće", poručio je Bulatović.

Alivodić: Dvije linije nam oduzete da bi plavi autobusi imali profit

Vlasnik drugog privatnog preduzeća koje obavlja usluge javnog prevoza Haris Alivodić ističe da je njegova kompanija ukinula četiri prigradske linije, jer su mu ukinute dvije gradske.

"Ukidanje četiri prigradske linije uslovljeno je ukidanjem dvije gradske, a meni prigradske linije donose samo štetu", ističe Alivodić.

On navodi da je očigledno da su gradske linije oduzete da bi se plavim novim autobusima novog gradskog preduzeća donijelo više prometa.

Za novonastalu situaciju i moguća rješenja, iz Sekretarijata za saobraćaj Glavnog grada su nas uputili na njihova saopštenja u proteklih nekoliko mjeseci. Zaključak koji se može izvući iz tih saopštenja je da Glavni grad nema rješenje, dok ne stigne novih 29 autobusa, koje očekuju do nove godine. Do tada građani ne mogu očekivati bolji prevoz.

Objašnjavaju da su nabavili 16 novih autobusa, i uključili ih u javni prevoz, a za probleme okrivljuju 42. Vladu, koja nije dozvolila da se Glavni grad zaduži i kupi još autobusa tokom prošle godine.

Glavni grad: "Povećanje cijena karata ne možemo dozvoliti"

Oformljeno je novo preduzeće i pokušavaju, kako su kazali, sistemski da riješe ovaj problem. Ponašanje privatnih prevoznika ne odobravaju.

"Usljed višestrukog povećanja cijene energenata, dva od tri prevoznika koja obavljaju gradski linijski prevoz pristupili su korekciji ili potpunom ukidanju prevoza na određenim linijama, suprotno ugovorima koji su potpisani sa Glavnim gradom i kojima im je povjereno obavljanje ove javne funkcije. Kao odgovorna lokalna samouprava, bez obzira na to što cijena naftnih derivata, kao osnovnog uzroka ovog problema, nije u nadležnosti Glavnog grada, pristupili smo pregovorima sa prevoznicima. Jedan od zahtjeva prevoznika prema Glavnom gradu bio je da se dozvoli povećanje cijene karata za građane što, kao odgovorna gradska uprava, u vrijeme globalne krize, ne možemo dozvoliti. Drugi zahtjev prevoznika odnosio se na novčanu pomoć. Podsjećamo, Glavni grad je prethodno uplatio ovim prevoznicima kompletan iznos sredstava predviđenih Budžetom za ovu namjenu. Svaka dodatna uplata, predstavljala bi kršenje propisa koji regulišu ovu oblast", navode u jednom od saopštenja Sekretarijata.

Smatraju, kako dodaju, da sugrađani zaslužuju kontinuiranu, kvalitetnu i pristupačnu uslugu javnog prevoza, pa je u toku iznalaženje trećeg rješenja koje može podrazumijevati preuzimanje dodatnih linija, pored postojećih četiri, kojima privredno društvo Glavnog grada sada upravlja, a o svemu tome javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Sagovornici Portala su izrazili i sumnju da su problemi nastali i zbog nedovoljne kompetencije sekreatarke ovog sekretarijata, ali smo i na pitanje šta je po struci i šta je preporučilo Lazarelu Kalezić za tu poziciji, takođe upućeni na sajt Glavnog grada, gdje nema nikakvog objašnjena, osim da je diplomirani inženjer.

Da li je problem u Vladi, Glavnom gradu, privatnim prevoznicima ili u svima po malo, tek građani do nove godine, a s obzirom na političke prilike u zemlji, možda i duže, moraju se uzdati u svoje rezervoare i kućne budžete da obezbijede sebi i djeci prevoz, a ko živi od socijalne pomoći, možda ne mora ni da izlazi iz kuće, ni da školuje djecu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније