Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

17. 07. 2024. 12:30 >> 12:28
Čitaj mi:

šansa za dolazak italijanskih turista i kompanija

Feribotom od Bara do Ankone za 11 sati

Feribot ponovo spaja Crnu Goru i Italiju. Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz Vlade.

Kako su naveli, to je uspješan početak saradnje, koja je plod višemjesečnih pregovora Vlade, na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem i kompanija Barska plovidba i Adria Ferries.

Efikasnost i sjajnu saradnju potvrđuje, dodaje se u saopštenju, i to što je linija otvorena već za ovu turističku sezonu.

„Na ovaj način smo tek zagrebali površinu u spajanju Crne Gore i EU, jer će naša integracija, ostati samo slovo na papiru, ukoliko se fizički ne spojimo sa Italijom i ostalim zemljama. Proces integracije u suštini je proces spajanja ljudi, spajanja poslova, otvaranja novog tržišta. Smatram da je ovo samo početak i velika stvar i za građane Bara“, istakao je premijer Milojko Spajić tokom događaja upriličenog na brodu, koji ima mogućnost prevoza putnika, motornih vozila i robe.

Kako je naveo, sa radom počinje najbrža konekcija Crne Gore sa zapadnom Evropom, koja obezbjeđuje i prevoz motornih vozila i robe.

“Gosti će sada od Italije do Crne Gore putovati 11 sati, u plovilu koje je napravljeno po najvišim standardima. Ovo će barsku luku učiniti atraktivnom za turiste sa Zapada, koji žele da posjete naš region. Crna Gora može biti dobra destinacija za italijanske turiste, ali i kompanije da prošire svoje poslovanje“, dodao je Spajić.


Novi početak pomorske linije će, kažu iz Vlade, iznova povezati italiju i Crnu Goru i dodatno učvrstiti bogatu bilateralnu saradnju.

Veliki doprinos efikasnoj realizaciji ideje dala je ambasadorka Republike Italije, Andreina Marsela i zvaničnici Adria Ferries-a na čelu sa Albertom Rosijem.

Naredni cilj je, saopštili su, spojiti Bar i Bari, te osigurati kapacitete kako bi Barska plovidba mogla da u istoj mjeri učestvuje u projektu. U toj namjeri, naglasio je Spajić, imaće punu podršku Vlade, ali i pomoć italijanskih partnera.

Marsela je navela da geografska blizina ne znači ništa bez prave povezanosti.

“Zato mi je izuzetno drago što je od početka prepoznat značaj obnavljanja linije. Zaista vjerujem da je neophodno da ljudi iz Italije i Crne Gore budu mnogo više u kontaktu, zato moramo jačati direktne konekcije, a ovaj feribot je jedna od tih veza“, naglasila je Marsela.

Rosi je rekao da su jako željeli da pronađu rješenje za sva otvorena pitanja, jer od prvog sastanka su vidjeli veliku želju premijera i Vlade da ova konekcija profunkcioniše.

“Uspjeli smo u kratkom roku da riješimo određene tehničke prepreke, što pokazuje veliku posvećenost. Nadamo se da ćemo u budućnosti doći do modela da spojimo Bar i Bari uz podršku Barske plovidbe“, istakao je Rosi.

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević, ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, direktor i članovi borda Barske plovidbe, predstavnici Luke Bar i kompanije Adria Ferries.

AF Mia od izlaska iz luke u Ankoni do ulaska u Luku Bar stiže za 11 sati. Ima kapacitet za prevoz 1528 putnika, a garaža za motorna vozila je dužine 2000 metara. Planirano je da feribot plovi dva puta sedmično, a karte se mogu kupiti u Baru, na putničkom terminalu Barske plovidbe.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније