Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

12. 07. 2024. 14:38 >> 15:25
Čitaj mi:

jačanje veze sa Italijom koja traje više od 140 godina

Na Javnom servisu od jeseni filmovi i serije RAI produkcije

V.d. generalnog direktora Javnog servisa Boris Raonić potpisao je ugovor o ustupanju autorskih prava RTCG za televizijsko emitovanje filmskog, serijskog i dokumentarnog programa RAI, čime se ukazuje poštovanje uspješnoj saradnji između naše države i Italije koja seže od davnina. Sporazumom koji je danas potpisan sa predstavnikom kompanije RAI Com, Alessandrom Ravanijem omogućava se da se od jeseni na RTCG emituju najnovije italijanske serije, igrani i dokumentarni filmovi.

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori Adreini Marsella kazala je da ovaj projekat podržava italijansko Ministarstvo vanjskih poslova, kroz značajan finansijski doprinos, jer, kako je ocijenjeno, jačanjem prisustva Italije na Javnom servisu Crne Gore doprinose i jačanju kulturnih veza koje su veoma jake i koje traju više od 140 godina.

"Serije i filovi koji će biti prikazani predstavljaju presjek našeg društva. U pitanju su dvije TV serije kao i četiri filma, te i sedam dokumentaraca", precizirala je ambasadorka Italije.

Jedan od potpisnika ugovora, predstavnik kompanije RAI Com, Alessandro Ravani pojasnio je da je to dio grupe RAI koja promoviše i distribuira prava sadržaja RAI u Italiji i širom svijeta, a čija je misija unapređenje i promocija te zemlje, preduzeća i umjetnosti, kao i kulture.

 

"Trenutni katalog dostupan za inostranu distribuciju obuhvata TV serije, filmove, filmske klasike, dokumentarce, produkciju za djecu i tinejdžere, kao i djela koja se odnose na scensku umjetnost. Veliki proizvodni kapacitet RAI-ja, saradnja sa najznačajnijim italijanskim proizvođačima programa i iskustvo u tom sektoru omogućavaju nam da stalno obogaćujemo svoje usluge. Imamo za međunarodnu distribuciju čak 8.000 sati televizijskog programa, 1.300 filmova i 500 dokumentaraca, kao i mnogo koncerata", precizirao je Ravani.

Kako je rekao, projekat koji je predmet ugovora koji su danas potpisali će nam ponuditi portret takozvanog italijanstva - od umjetnosti do istorije, kroz muziku i kinematografiju, potvrđujući veliki umjetnički i komercijalni potencijal italijanske audiovizuelne produkcije u svijetu.

Značaj Italije i njhove produkcije ali i kulture i umjetnosti uopšte, istakao je i Boris Raonić, podsjetivši da medijska kuća na čijem je čelu ove godine slavi osam decenija postojanja.

"Nalazimo se u intezivnoj fazi evropskih integracija i to nije samo birokratski proces. Drago mi je što nastavljamo ovu saradnju koja seže od davnina. Dugi niz godina RAI je imao ogroman uticaj na kulturu naše države, a tu su kolege iz TVCG koji su se sigurno i ugledali na neke svoje kolege koji su vodili emisije na RAI televiziji", rekao je Raonić.

 

Kako je naveo, ovo je samo početak saradnje, jer se sa gostima iz Italije već dogovorio da je nastave i da ponude sadržaj od kojih će benefite imati obije strane.

Na svečanosti povodom potpisivanja ugovora, govorio je i generalni direktor Direktorata za medije u resornom ministarstvu Neđeljko Rudović koji je istakao da je upravo kultura suštinska komponenta koja nas povezuje sa Italijom.

"Ovim ugovorom se omoućava da istražujemo bogatu tradiciju i savremena dostignuća italijanske kimnematografije. Naši građani će imati priliku da urone u raznolikosti italijanskog - filmskog stvaralaštva od klasičnih remek djela do inovativnih, savremenih. Mediji igraju kljčnu ulogu u savremenom društvu. Oblikujući javno mnjenje, informišući građane i služeći kao platforma za dijalog, razmjenu ideja i promovisanje međusobnog razumijevanja, što je danas neophodno za sstvaranje povezanijeg i skladnijeg društva", istakao je Rudović.

Pristup visoko-kvalitetnim italijanskim serijama, dokumentarcima i filmovima, smatra Rudović, omogućiće Javnom servisu da pruži bogatiji i raznovrsniji program.

"To je obrazovanje, inspiracija i podsticaj konzumentima na kritičko promišljanje" zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније