Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M. [ B.R./TVCG ]

22. 03. 2024. 11:54 >> 12:12
4
Čitaj mi:

INES MRDOVIĆ

Građani ljekove preplatili najmanje 55 miliona eura

Izvršna direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASK) Ines Mrdović kazala je na pres konferenciji ispred Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) koji je organizovan na temu drakonskih cijena ljekova i monopola, da se građani Crne Gore osjećaju kao ogoljeni zato što plaćaju drakonske monopolske cijene za ljekove. Konzervativni nalazi Akcije za socijalnu pravdu (ASP) pokazuju da su za pet posljednjih godina zbog kartelske cijena za lijekove potrošači preplatili najmanje 55 miliona eura za te robe.

"Ali u ovoj ustanovi iza nas ne haju za to, ne haju za nas niti oni niti bilo koja druga institucija u ovoj zemlji ne pokazuje spremnost da razbije monopol u nabavci ljekova, makar za sada. Monopol je nametnut koruptivnim i namještenim zakonima. Zbog takvih zakona nas, pored ostalog, sa međunarodnih adresa zovu zarobljenom državom", istakla je Mrdović.

Ali, kako kaže, mi građani nijesmo zarobljenici i nijesmo dužni da plaćamo monopolske cijene.

"Dužni smo da platimo samo tržišnu cijenu, čega god, ne samo ljekova. Zato ova država mora spriječiti zavlačenje ruku u naš džep jer ova država postoji zbog nas, građana, a ne zbog privilegovanih. Ovaj monopol u ljekovima nije državni pa da se profit sliva u državnu kasu. Ovaj monopol je privatni i puni se privatne džepovi. Na našim leđima se papreno zarađuje", poručuje Mrdovićeva.

Kako kaže, konzervativni nalazi Akcije za socijalnu pravdu (ASP) pokazuju da su za pet posljednjih godina zbog kartelske cijena za lijekove potrošači preplatili najmanje 55 miliona eura za te robe.

"To je konzervativan pristup, zasnovan je na objavljenim ugovorima koje je državna kompanija za apoteke Montefarm zaključila u ovom periodu i kao takve ih objavila. Konzervativnost suštinski znači da je stvarna šteta za nas potrošače i veća. Štetni zakoni iz vremena DPS-a postavljeni su tako da Montefarm mora od privatnih veleprodaja nabavljati ljekove, a dvije vlasnički povezane kompanije samo u posljednjoj godini imaju preko 80% držišta kod Montefarma i diktiraju cijene, paprene cijene. Najtragičnije je što do danas nove vlasti te koruptivno-monopolske DPS zakone nijesu ni za mrvu pomjerile. Drže zatvorene oči dok se monopol nastavlja", navodi Mrdovićeva.

Kaže da je prije pet godina je vrijednost zaključenih ugovora Montefarma za nabavke ljekova i povezanih medicinskih potrebština bila oko 32 miliona eura.

"U prošloj godini je vrijednost zaključenih, a objavljenih ugovora, dostigla 108 miliona, skoro tri i po puta više, za svega par godina. A za ovu godinu je samo za ljekove opredijeljeno 119 miliona eura. Brojke su jasan pokazatelj da je nešto debelo trulo", kazala je Mrdovićeva.

Naglašava da to nije nepoznanica našim zvaničnicima.

"Prije nekoliko dana imali smo javnu ispovijest direktora Montefarma. Da monopol povećava cijene i do 40%. Da je kolač odavno podijeljen. Da su tenderi namješteni jer se zbog monopolskih pravila zna ko dobija koji posao. Ali je vrlo zanimljivo da se o ovom problemu intenzivno javno ispovjeda tek pošto mu se zatreslo fotelja. Gdje je bio do sada da recimo svakih desetak dana organizuje pres konferencije i javno poziva vladu i donosioce odluka da se prekine monopol u nabavci ljekova. Gdje je vlada? Gdje su političke partije? Gdje je parlament da nas zaštiti? Gdje je Agencija za zaštitu konkurencije koju plaćamo našim novcem da nas štiti od monopola? Zašto Agencija ne radi svoj posao? Zašto ova država zabija glavu u pijesak pred lobijem u nabavci ljekova kome je za monopol put otvoren štetnim zakonima na teret građana? Čije su naše pare za ljekove?", pita se ona.

Traže da se izmijeni monopolski zakon, da se Agencije za zaštitu konkurencije pozabave svojim poslom.

"Da nas ova država zaštiti od ogromnih cijena koje plaćamo. Na kraju Akcija za socijalnu pravdu poziva građane da nam prijave korupciju u zdravstvu, da nam prijave svaku sumnju u vezi nabavke ljekova, opreme, medicinskog materijala", poručila je Mrdović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније