Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

04. 02. 2023. 08:57   >>  09:12

IBRAHIMOVIĆ - NABIJEV

Potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između CG i Azerbejdžana

Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju Crna Gora i Republika Azerbejdžan stvaraju osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, ali i za snaženje ekonomske saradnje, saopšteno je nakon susreta Potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Republike Azerbejdžan Rašada Nabijeva.

Kako objašnjavaju, potpisivanje sporazuma upriličeno je tokom radne Ibrahimovićeve radne posjete Bakuu i predstavlja, kako je ocijenjeno, važan korak ka otvaranju novih tržišta i prilika za lakšu dostupnost Crne Gore turistima kako iz Azerbejdžana, tako i iz ostalih zemljama ovog regiona.

"Geopolitička dešavanja i promjene, upućuju nas na potrebu otvaranja novih tržišta, smatram da ovaj sporazum predstavlja dodatni impuls turističkoj privredi Crne Gore. Podsjećam da je naša država sporazume o saradnji u vazdušnom saobraćaju sa zemljama azijskog kontinenta do sada potpisala sa Ujedinjenim arapskim emiratima i Katarom, parafiran je sporazum sa Kuvajtom, a očekuje se i početak pregovora sa Gruzijom. Naš zadatak je da Crnu Goru učinimo dostupnom za turiste sa azijskog tržišta, ali i da jačamo bilateralne i ekonomske odnose sa ovim zemljama“ poručio je Ibrahimović tokom susreta.

Kako je naglasio Nabijev, namjera azerbejdžanske Vlade je da aerodrom u Baku bude kvalitetno povezan sa svim susjednim zemljama i da služi kao tranzitna zona.

Prvi direktni letovi između Crne Gore i Azerbejdžana realizovani su u 2019. godini, tokom ljetnje turističke sezone i zabilježena je veća posjeta turista iz Azerbejdžana i susjednih zemalja našoj državi.

Ibrahimović je, kako je saopšteno iz resornog ministarstva naglasio da potpisivanjem sporazuma stvaramo pretpostavke za otvaranje direktne linije tokom čitave godine čime bi se omogućila bolja konekcija kako za turiste tako i za privredne zajednice dvije države.

"Sagovornici su se složili da je izgradnja turističkog kompleksa Porto Novi, što je prema riječima ministra Nabijeva najveća investicija u turizmu koju je Azerbejdžan realizovao u svijetu, značajan korak u jačanju ekonomskih odnosa dvije države. Nabiyev je dodao da građevinske kompanije iz Azerbejdžana već uspješno posluju na Balkanu i da postoji interesovanje za projekte koje naša država namjerava da realizuje u budućem periodu. Istakao je takođe da Azerbejdžan ubrzano radi na poboljšanju kvaliteta saobraćajne infrastrukture u zemlji, sa posebnim akcentom na razvoju vazdušnih luka i željezničkog saobraćaja", navodi se u saopštenju.

Ibrahimović je predstavio kapitalne projekte koje Crna Gora trenutno realizuje i koji su planirani u narednom periodu, a koji mogu biti interesantni za strana ulaganja, na prvom mjestu nastavak realizacije narednih dionica auto-puta Bar-Boljare i nastavak modernizacije željezničke pruge Bar –Boljare.

Osim toga, kako je saopšteno, predstavio je i razvojne potencijale Luke Bar, ali i sjeverne regije Crne Gore, gdje se izgradnjom žičara i značajnim ulaganjima u ski centre otvaraju mogućnosti za izgradnju hotelskih kompleksa.

"Potencijali sjevera Crne Gore nijesu valorizovani u punom kapacitetu i naša namjera je da razvijamo najprije turističku privredu, ali i povezane privredne grane, kao što su na primjer proizvodnja organske i halal hrane. Crna Gora jeste turistička destinacija i naši napori će biti usmjereni na privlačenje stranog kapitala, sa fokusom na razvojne projekte na sjeveru države“ istakao je Ibrahimović.

Potpredsjednik Vlade se takođe sastao sa predstavnicima azerbejdžanske avio-kompanije Azal, koja je, kako je soapšteno, u fazi transformacije i modernizacije flote sa ciljem da postane lider u ovoj oblasti u zemljama regiona.

"U tom smislu strategijom razvoja do 2030. godine predviđeno je otvaranje linija ka destinacijama kako prema zemljama EU tako i prema Aziji, to jest stvaranje transfer zone za zemlje EU i azijskog regiona naglašeno je tokom susreta. Linija između Crne Gore i Azerbejdžana koja se realizuje tokom ljetne sezone bila je veoma uspješna, složili su se sagovornici i treba stvarati uslove za otvaranje redovne linije tokom čitave godine. Ministar kapitalnih investicija je takođe inicirao mogućnost saradnje AZAL-a sa Air Montenegro na realizaciji ove direktne linije, o čemu će svakako detaljnije razgovarati predstavnici menadžmenta dvije kompanije", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније