Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б.

22. 12. 2022. 13:18 >> 06:14
2

ABAZOVIĆ

"Glasaćemo o Opštem kolektivnom ugovoru sjutra, ako niko ne povuče potpis"

Predsjednik Vlade Dritan Abazović je kazao da će, s obzirom da su dobili informacije da će jedan od socijalnih partnera u formiranju Opšteg kolektivnog ugovora da povuče potpis sa usaglašenog dokumenta, sačekati do sjutra da dobiju i formalno takav zahtjev. Ukoliko ga ne bude, Vlada će sjutra staviti potpis na taj dokument.

Kako je pojasnio prije mjesec taj dokument je usaglašen i bio prihvatljiv sa sve tri strane, dva sindikata i od Unije poslodavaca, ali su se onda pojavili neki naknadni zahtjevi.

"Tri potpisa su tada stavljena na papir, ali stvari se možda mijenjaju. Vlada nije tu da bilo koga ohrabruje da povuče ili ne povuče potpis, niti da arbitrira u ovom slučaju. U dobrom duhu raspoloženi smo da poslušamo sve argumente. Sačekaćemo do kraja radnog dana, odnosno do sjutra, ako ne dođe do povlačenja potpisa glasaćemo na elektronskoj sjednici za opšti kolektivni ugovor. Nije fer da sada se teret prebaci na Vladu i da ona arbitrira između Unije poslodavaca i dva sindikata", istakao je Abazović.

Naglasio je da ako je neko odustao, da do sjutra o tome pisano obavijesti Vladu i nastaviće se sa procedurom za produženje primjene aktuelnog kolektivnog ugovora koji će se prijenjivati na period od dva do tri mjesca, dok se ne usklade sve nesuglasice.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je naglasio da su dobili verziju prije mjesec dana, a prije 15 imali još jedan sastanak sa socijalnim partnerima, prije formalnog upućivanja Vladi, kako bi se riješile još neke nedoumice koje su i otklonjene, a ostavljen je rok za usaglašavenja granskih kolektivnih ugovora i prošlo je sve formalne procedure.

"Ako neko želi da povuće potpis samo da nas pismeno i formalno obavijeste o tome. Dobro bi bilo ako se već ne potpisuje taj dokument da se uputi inicijativa ka Skupštini da se produži važeći, jer ne smijemo ući u narednu godinu bez kolektivnog ugovora", naglasio je Adrović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније