Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R. [ Mina ]

11. 04. 2022. 22:19 >> 22:25

FOND ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Kroz subvencije dodijeliti oko sedam miliona €

Fond za zaštitu životne sredine planira da ove godine, kroz subvencije i projekte, građanima, privredi i državnim institucijama dodijeli oko sedam miliona eura.

Eko fond je organizovao Info dan kojem su prisustvovali predstavnici delegacija međunarodne zajednice, domaćih institucija, kao i ambasadori evropskih zemalja.

Cilj je bio da se prisutni upoznaju sa planovima i projektima Eko fonda i razmotre mogućnosti saradnje sa sličnim institucijama u Evropi, kao i mogućnosti povlačenja sredstava za ekološke projekte, prenosi agencija CGNews.

Direktor Eko fonda Draško Boljević kazao je da je cilj bio da zaintrigiraju međunarodnu javnost kako bi vidjeli na koji način bi mogli da ih zainteresuju za projekte koje planiraju da realizuju, kao i kako obezbijediti dodatna sredstva koja bi kroz subvencije vratili građanima, privredi i državnim institucijama.

On je podsjetio da se Eko fond kroz dosadašnje projekte fokusirao na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije i da je do sada subvencionirao kupovinu električnih i hibridnih vozila, kao i ugradnju fotonaponskih sistema.

Boljević je rekao da je ove godine Eko fond aktivnosti usmjerio i na oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Kako je naveo, usvajanjem ovogodišnjeg plana rada stiču se neophodni preduslovi da se krene u realizaciju tih projekata.

„Trenutni izvori finansiranja ne pokrivaju sve planirane projekte, zbog čega sada želimo da animiramo međunarodne institucije kako bismo obezbijedili nedostajuća sredstva“, rekao je Boljević.

Kako je saopšteno, planirano je da se u ovoj godini, kroz projekte i subvencije, oko sedam miliona eura dodijeli građanima, privredi i državnim institucijama.

Boljević je kazao da je trenutno u toku prijava za projekat realizacije ON Gred i OFF gred sistema, kojima se žele obuhvatiti i područja Crne Gore koji nijesu pokriveni elektrodistributivnom mrežom.

„Sprovodimo i projekat 500+ i 3000+, koji je jedan od ključnih projekata u ovoj godini i trenutno je u finalnoj fazi razrade, i Eko fond učestvuje sa 20 odsto subvencije“, naveo je Boljević.

Govoreći o međunarodnoj saradnji, on je rekao da je Eko fond usmjerio aktivnosti ka Zelenom klimatskom fondu i Svjetskoj banci, ali su procesi i procedure za povlačenje sredstava iz tih institucija komplikovani i vrijeme potrebno za njihovo dobijanje je 18, odnosno 24 mjeseca.

„Mi smo u procesu odobrenja aplikacije i prvi projekti će se odnositi na institucionalno i kadrovsko jačanje Eko fonda“, naveo je Boljević.

Pomoćnik izvršnog direktora Eko fonda Nemanja Peković istakao je da su, kada je riječ o planiranju energetske politike, veoma važne sve obaveze koje proizilaze iz procesa pregovora za pristupanje Evropskoj uniji.

Rukovoditeljka službe za razvoj i implementaciju međunarodnih i partnerskih odnosa, Jovana Daković, rekla je da je Eko fond u saradnji sa resornim ministarstvom pokrenuo inicijativu prema Zelenom klimatskom fondu za dobijanje akreditacije koja će omogućiti pristup ka međunarodnom fondu za povlačenje sredstava za finansiranje projekata u oblasti životne sredine i energetske efikasnosti.

Rukovoditeljka službe za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, Lidija Škatarić, podsjetila je da se Crna Gora, kao članica energetske zajednice, obavezala Pariskim sporazumom da će smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte u iznosu od 35 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније