Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

16. 02. 2022. 11:31 >> 11:32

UPC I UDRUŽENJE BANAKA

Usklađivanje poslovanja za lakšu razmjenu podataka

Usklađivanja zajedničkih interesa i unapređenje poslovanja posebno u pripremljenosti tehničkog, organizacionog i pravno normativnog aspekta, kao preduslova za pristupanje realizaciji procesa kripotovane razmjene podataka, bile su teme sastanka v.d. direktorice Uprave prihoda i carina Milene Petričević, generalnog sekretara Udruženja banaka Bratislava Pejakovića i izvršnog direktora za komercijalne poslove Addico banke i predsjednika Odbora za finansije Miloša Miketića.

Kako podsjećaju u Upravi prihoda i carina, jedan od 13 odbora Udruženja banaka Privredne komore Crne Gore – Odbor za bankarstvo i druge financijske organizacije, pokrenuo je prema Udruženju banaka, u februaru 2020. godine, inicijativu povezivanja komercijalnih banaka sa registrom tadašnje Poreske uprave Crne Gore, a u cilju optimizacije digitalnih procesa i omogućavanja klijentima da apliciraju "na daljinu" koristeći kriptovane kanale međuinstitucionalne komunikacije i razmjene podataka.

Ova inicijativa je podržana već sljedećeg mjeseca od Savjeta stranih investitora Crne Gore, a Savjet za konkurentnost prepoznao je važnost ove razmjene podataka kojom bi banke po automatizmu mogle preuzimati podatke o zaradama za klijente koji on-line, tj. elektronski, apliciraju za kredit i daju svoju saglasnost za uvid u podatke kojima raspolaže poreski organ, a shodno članu 16 stav 1 Zakona o poreskoj administraciji.

"Na sjednici Odbora udruženja bankarstva i drugih finansijskih organizacija, u septembru 2021. godine, potvrđena je neophodnost kreiranja odgovarajućeg pravnog okvira u cilju uvezivanja baze podataka između banaka i Uprave prihoda i carina i predložen je okvirni nacrt Memoranduma o saradnji, kao osnov konkretizovanja modela uvezivanja baza podataka finansijskih institucija sa Upravom prihoda i carina. Aktuelni menadžment UPC na održanom sastanku sa predstavnicima Udruženja banaka, iskazao je spremnost, tehničku i organizacionu, kao i odlučnost da se pristupi konkretizaciji i usvajanju teksta Memoranduma o saradnji između UPC i Udruženja banaka Crne Gore, kako bi se na bazi transparentnosti i poštujući zajedničke interese definisali svi modaliteti saradnje u oblasti kriptovane razmjene i identifikacije potrebnih podataka. Nakon usvajanja teksta Memoranduma i njegovog oficijelnog verifikovanja, biće stvoreni uslovi za automatizovano preuzimanje kriptovanih podataka o zaradama za one bančine klijente koji apliciraju za neku od bankarskih usluga on-line, tj. elektronski", pojašnjavaju u Upravi.

Predstavnici institucija su usaglasili neophodnost formiranja radne grupe sa zadatkom da podrži efikasno sprovođenje ove inicijative i koordinira aktivnosti u cilju realizacije najavljenog preuzimanja podataka.

Učesnici sastanka još jednom su istakli da samo pravovremeni i kvalitetan uvid u izvorne podatke smanjuje svaki, pa i poslovni rizik, a da će digitalizacijom ove oblasti poslovanja biti postignut veći stepen urednosti, obračuna i plaćanja poreza i dostupnost provjere podataka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније