Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

05. 12. 2020. 09:34   >>  09:35 1

MANS

Troškovi auto-puta 690 miliona eura

Troškovi izgradnje, eksproprijacije, nadzora i menadžmenta, koji su isplaćeni od početka izgradnje auto-puta do kraja avgusta iznosili su najmanje 690 miliona eura, pokazao je izvještaj Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

 

Od toga je glavnom izvođaču radova, kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), isplaćeno preko 645 miliona eura, piše Dan.

Troškovi nadzora, ugovoreni sa stranim konsultantima iznosili su preko 20 miliona eura, dok je za tri državne komisije potrošeno najmanje šest miliona, a za rad dijela Monteputa, koji obavlja nadzor, preko pet miliona eura.

U izvještaju o izgradnji auto-puta se navodi da je preko 18 miliona eura potrošeno je za eksproprijaciju zemljišta za potrebe tog projekta.

„Sa stranim konsultantima su ugovoreni troškovi nadzora od oko 20 miliona eura, ali su poznate samo isplate kćerki kompaniji u Crnoj Gori od oko sedam miliona. Nadzor nad sprovođenjem radova na autoputu obavlja francusko-italijanski konzorcijum sa kojim je Ministarstvo saobraćaja potpisalo ugovor vrijedan preko 20 miliona“, dodaje se u izvještaju dostavljenom listu Dan.

Konzorcijum je, kako je objašnjeno, za potrebe projekta osnovao u Crnoj Gori firmu pod nazivom Ingerop MN, kojoj za vrijeme projekta treba da bude isplaćeno oko 6,1 milion eura bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Preostalih 12,8 miliona, takođe bez PDV-a, biće isplaćeno firmi Ingerop Conseil Et Ingenierie baziranoj u Francuskoj.

MANS je više puta pokušavao da dođe do informacija o isplatama iz budžeta ka Ingerop Conseil Et Ingenierie, ali su iz Ministarstva finansija saopštili da nemaju te informacije, dok Ministarstvo saobraćaja nije odgovaralo na njihove zahtjeve.

Kada je u pitanju eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje auto-puta, na nju je potrošeno preko 18 miliona eura.

„Iako je izgradnja auto-puta ugovorena 2014. godine, eksproprijacija zemljišta je počela dosta ranije. Prema informacijama koje su u posjedu MANS-a, isplate na osnovu eksproprijacije za auto-put Bar-Boljare počele su još u 2010. godini. Najviše sredstava za eksproprijaciju isplaćeno je u toku 2014. i 2018. godine, po oko 3,8 miliona eura, a prošle godine su potrošena skoro četiri miliona. Za osam mjeseci tekuće godine za ove namjene isplaćeno je manje od miliona eura“, naveli su iz MANS-a.

CRBC-u je od 645 miliona eura, iz kredita isplaćeno 535 miliona, a ostatak iz državnog budžeta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније