Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

A.J.

15. 10. 2024. 13:18 >> 13:18
Čitaj mi:

predsjednik opštine bar

Raičević: Zahtijevam odgovornost za kontinuirano trovanje građana

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević izrazio je zabrinutost zbog saznanja da su građani Bara, kako kaže, u kontinuitetu trovani, a da je sve to neko "pokušao da zataška, stavljajući zdravlje i živote građana u drugi plan".

"Očigledno je neko od silnog politikanstva zaboravio da je ljudski život ipak najvažniji i iznad svake politike. Odgovornost svih na rukovodećim pozicijama u preduzećima koja obavljaju pretovar tereta u Luci Bar, ali i nadležnih državnih institucija je negdje zakazala i omogućila da se ovo kontunirano trovanje sakriva duže od godinu dana od očiju javnosti, a za to će neko morati da odgovara i pruži odgovore građanima Bara i njihovim porodicama", kazao je Raičević. 

Kako je naveo, mjerenja koja je objavio CETI potvrdila su da je još 2023. godine u okruženju Luke Bar koncentracija olova bila veoma visoka, a arsena čak deset puta veća u odnosu na propisanu vrijednost.

"O tome nas nadležna Agencija za zaštitu životne sredine tek sada obavještava, a saznajemo da je i Institut za javno zdravlje preporučio i zatvaranje izvora zagađenja, i sve to tek nakon što je kod 58 radnika potvrđen povišen nivo olova u krvi i ozbiljno im ugroženo zdravlje", dodao je on.

Podsjeća da je sa nivoa lokalne uprave uprave početkom 2023. godine, odmah po saznanju da ovaj problem može da ugrozi živote mještana u blizini Luke, pokrenuta diskusija na sjednici Skupštine Opštine Bar, a delegacije Opštine i Skupštine Opštine posjetile su Luku Bar i upozorile rukovodstvo na pritužbe mještana i potencijalno ugrožavanje njihovog zdravlja praškastim materijama.

Sa ove distance, dodaje, potvrđuje se nažalost najgora slutnja koju su građani tada iskazali.

"Sa pozicije prvog čovjeka lokalne uprave, ali i kao zabrinuti sugrađanin, zahtijevam još jednom od nadležnih državnih organa da se hitno i ozbiljno pozabave ovim problemom i građanima Bara što prije ponude konkretne odgovore, a nakon toga i održiva rješenja. Opština Bar biće podrška svakom takvom djelovanju i rješavanju ove problematike", rekao je Raičević. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније