Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Luboš Palata  [ DW ]

04. 05. 2024. 13:33

Češka: konačno spomenik Romima stradalim u Holokaustu

Maketa konclogora logora Leti u Češkoj

Osam decenija od kraja Drugog svetskog rata i tri decenije od pada komunizma u Češkoj konačno postoji spomenik za Rome ubijene u Holokaustu.

Otvoren je na području bivšeg koncentracionog logora Leti u južnoj Bohemiji. U tom logoru su mahom ubijani Romi.

Krajem aprila su na otkrivanju spomenika bili predsjednik Petr Pavel i premijer Petr Fjala. Spomenik je „upozorenje gdje može da dospije čovječanstvo“, rekao je Pavel.

Predsednik Češke Petr Pavel na otvaranju memorijalnog centra, rukuje se sa Janom Horvatovom direktorkom muzeja romske kulture

Javnost će moći da obiđe memorijal od 12. maja. Svojevrsna staza sjećanja vodiće posjetioce preko prostora logora, koji sada obuhvata modele baraka za internirane.

Tako je završena duga borba za sjećanje na zločin nad Romima. Decenijama je na ovom prostoru bila farma za tovljenje svinja.

Farma svinja na prostoru bivšeg koncetracionog logora

Iako je još ondašnji predsjednik Vaclav Havel devedesetih tražio izgradnju memorijalnog centra, prva zvanična odluka donjeta je 2017. kad je država otkupila farmu za dvadeset miliona evra. Ona je srušena prije dvjije godine, kad su počeli radovi na memorijalu.

U finansiranju gradnje učestvovala je i Njjemačka. Memorijal je zvanično dio romskog muzeja u Brnu.

Kako je nastao logor

Odluka da u Letiju nastane radni logor donjeta je u martu 1939, neposredno pred okupaciju Češke. Danas češki istoričari mahom vjeruju da je od početka logor bio namjijenjen prjije svega Romima.

Nakon okupacije, Leti je pretvoren u klasični koncentracioni logor. Tokom 1942. i 1943. onuda je prošlo najmanje 1.294 ljudi, od kojih je onde skončalo barem 335. Najveći broj smrti uzrokovali su očajni higijenski uslovi.

Sličan logor jnalazio se i u Kunštatu, takođe u današnjoj Češkoj.

Nakon odluke Hitlerovog režima 1943. da se krene u uništenje Roma u oblastima koje kontrolišu nacisti, Romi internirani u Letiju masovno su prebacivani u Aušvic, nakon čega je logor u Češkoj zatvoren iste godine.

Stražari u Letiju bili su Česi, a logorom je zvanično upravljao Protektorat Češka i Moravska. Posle rata vođeni su procesi – ali niko nije osuđen na zatvorsku kaznu.

„Plaćamo dio dugova“

„Otvaranje memorijala za Rome i Sintije stradale u Holokaustu je ispunjenje sna Roma“, kaže Lucije Fukova, povjerenica češke Vlade za pitanja Roma.

Lucije Fukova

Kako je rekla za DW, trenutak je značajan za cijelo društvo jer je okončano vrijeme u kojem je na tom mjestu vladao smrad svinja i osjećaj neizdržive nepravde.

„Naša država mora da se suoči sa dugogodišnjom krivicom, istorijski, politički i ljudski“, dodala je Fukova.

Sa time se slaže i ministar spoljnih poslova Jan Lipavski. „Otvaranjem spomenika plaćamo dio dugova prema Romima i Sintijima, koji su se godinama borili za opravdano mjesto u sjjećanju naše nacije“, rekao je on za DW.

Anticiganizam kao antisemitizam

Romska manjina čini oko 2,5 odsto od jedanaest miliona stanovnika ove zemlje. Proevropska vlada je postavila cilj da poboljša njihov ekonomski i društveni položaj.

Početkom aprila je uspostavljena zvanična definicija „anticiganizma“ koji se od sada tretira isto kao antisemitizam.

„To je važan simbolički korak i poruka romskoj zajednici da pripada ovdje. Vlada je nedvosmisleno stavila do znanja da u Češkoj nije dobrodošao nijedan izraz mržnje ili diskriminacije“, dodala je Fukova u razgovoru za DW.

Ali, polovina Roma u Češkoj živi u mahalama i nehigijenskim naseljima. Procjenjuje se da je između 50.000 i 70.000 njih otišlo u Veliku Britaniju prije Bregzita, kako bi našlo posao i pobjeglo od diskriminacije.

Kako je rekla Fukova, put do boljeg položaja Roma vodi preko školovanja. I ima nade da će biti bolje.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na nemačkom.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније