Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ RTS ]

18. 05. 2024. 08:08 >> 08:08

RAT U GAZI

IDF: Likvidiran uticajni ekstremista, izvučena tijela troje talaca iz Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je u napadu na operativni centar u Dženinu likvidiran uticajni ekstremista. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da se "obavezuje" da vrati preostale taoce kući, nakon što je prethodno saopšteno da su izraelske snage pronašle tijela troje talaca koje je oteo Hamas. Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopštila je da je primila izvještaj o incidentu 76 nautičkih milja sjeverozapadno od grada Hodejda u Jemenu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u petak izvele vazdušni udar na palestinski "operativni centar" u Dženinu na Zapadnoj obali i likvidirale "uticajnog i traženog ekstremistu".

U saopštenju IDF se navodi da je ekstremista Islam Hamajsa bio više rangirani operativac u kampu Dženin, odgovoran za brojne napade izvedene u toj oblasti.

Brigada Al Kuds, vojno krilo Islamskog džihada, potvrdila je u petak ubistvo Islama Hamajse navodeći da je on bio vođa brigade Dženin, militantne frakcije povezane sa širom grupom Islamski džihad.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je u vazdušnom napadu povređeno osam osoba koje su prevezene u dve bolnice na Zapadnoj obali.

UKMTO: Incident sjeverozapadno od grada Hodejda u Jemenu

Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopštila je rano jutros da je primila izvještaj o incidentu 76 nautičkih milja sjeverozapadno od grada Hodejda u Jemenu.

Pripadnici jemenskog proiranskog pobunjeničkog pokreta Huti, koji kontrolišu najnaseljenije delove Jemena, već mjesecima izvode napade na brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima koji se bore protiv Izraela u Pojasu Gaze.

Izraelske snage (IDF) nastavile su sa napadima na sjeveru i jugu Pojasa Gaze. U Džabaliji su borbe tokom prethodnog dana vođene na ulicama i gradskoj pijaci, iako su iz IDF-a tvrdili da pripadnika Hamasa više nema u području grada.

Portparol IDF-a Danijel Hagari navodi da su izvukli tijela troje talaca iz palestinske enklave, koji su bili na muzičkom festivalu na jugu Izraela kada je Hamas pokrenuo napad 7. oktobra 2023. godine.

Ubrzo se oglasio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu i izjavio da se pred svima ''obavezuje da će vratiti preostale taoce kući".

Dalje od borbi, Međunarodni sud pravde (MSP) – u slučaju optužbe za genocid koju je Južna Afrika podnijela protiv Izraela zbog agresije na Gazu – naredio je Tel Avivu da dostavi informacije o uslovima evakuacije i dostave pomoći u enklavi.

Izraelski predstavnici ističu da vojska obezbeđuje dovoljan protok pomoći i negiraju da je u Gazi izvršen genocid.

Sa druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi da nije bila u mogućnosti da dostavi medicinsku pomoć Palestincima od kada je Vojska Izraela zauzela prelaz Rafa na granici sa Egiptom 6. maja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније