Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

M.M.Lj. [ RTS ]

18. 05. 2024. 07:54 >> 07:54
2

814. dan RATA

Ukrajina se sprema za borbe u Harkovu; Njemačka: Poslati Kijevu oružje velikog dometa

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski upozorio je na predstojeće "teške borbe" u Harkovskoj oblasti. Njemačka je pozvala na slanje oružja velikog dometa Kijevu zbog "dramatične" situacije u tom regionu. Sa druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da moskovske snage u tom području stvaraju tampon-zonu za zaštitu ruskih pograničnih regiona, kao i da im zasad nije cilj zauzimanje Harkova.

U napadu ruskih navođenih bombi u gradu Harkovu na sjeveroistoku Ukrajine stradale su tri osobe, a 28 je povrijeđeno, rekao je gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

Prema prethodnim podacima dvije osobe su stradale, a 13 je bilo povrijeđeno.

Generalštab Ukrajine: Za 24 sata 101 vojni sukob

Ukrajinski Generalštab saopštio je da se u protekla 24 sata dogodio 101 vojni sukob, kao i da su ruske snage izvele 15 raketnih, 70 vazdušnih napada i 452 napada kamikaza dronovima.

"Izveli su 2.843 napada na položaje naših trupa", navodi se u rezimeu Generalštaba.

Na Harkovskom pravcu ruske snage su dva puta pokušale da probiju odbranu ukrajinskih trupa na pravcu Gluboko-Liptsi, Bugruvatka-Starica.

Ukrajinski predsjednk Volodimir Zelenski rekao je da se ofanziva u oblasti Harkova svodi na pokušaj slabljenja Odbrambenih snaga u cjelini na cijelom frontu.

U pravcu Kupjanska došlo je do šest vojnih sukoba, na sjeverskom pravcu pet, dok je na pravcu Kramatorska broj sukoba porastao na 15. Odbrambene snage su držale svoje položaje, poručio je Generalštab.

Žestoke borbe vode se na novom ratnom frontu u Harkovskoj oblasti. Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je da se spremaju za "teške" borbe u toj oblasti, kao i da je to područje sukoba prošireno za oko sedamdeset kilometara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u međuvremenu, izjavio je da se situacija stabilizovala u Harkovu, ali da su ruske snage napredovale po dubini deset kilometara u tom regionu.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, istovremeno, upozorila je da je Kijevu za borbu potrebno više oružja velikog dometa, jer je dramatična situacija na bojnom polju u istočnom dijelu Ukrajina.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su za nedjelju dana ruske snage preuzele kontrolu nad 12 naselja u regionu Harkova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, međutim, istakao je da moskovske snage stvaraju tampon-zonu za zaštitu ruskih pograničnih regiona, ali da trenutno nema planova za zauzimanje Harkova.

Za to vrijeme, Mađarska je uložila veto u Savetu Evrope na rezoluciju kojom se za jedini predlog za mir u Ukrajini priznaje plan predsjednika te države Volodimira Zelenskog.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније