Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

25. 04. 2024. 11:48

Njemačka obnavlja saradnju s UNRWA, Izrael nezadovoljan

Podela džakova brašna u distributivnom centru Palestinske agencije UN za grad Deir Al-Balah početkom marta

Njemačka vlada želi da nastavi saradnju s kontroverznom Palestinskom humanitarnom agencijom Ujedinjenih nacija UNRWA u Pojasu Gaze. To su zajednički u Berlinu saopštili Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj. Odluka dolazi nakon nedavne preporuke iz izveštaja grupe koju su osnovale UN s bivšom francuskom ministarkom spoljnih poslova Katrin Kolona na čelu.

Pod uticajem Hamasa?

Istraga je pokrenuta nakon optužbi Izraela da je dvanaest službenika te organizacije UN umiješano u pokolj koji je 7. oktobra u izraelskom pograničnom području izvršila radikalna islamska palestinska organizacija Hamas, kada je ubijeno je više od 1.100 ljudi, izvršena mnoga silovanja, a veliki broj talaca još uvijek se nalazi u zarobljeništvu te terorističke organizacije.

Prema Izraelu, u UNRWA je kao cjelinu infiltriran Hamas kojeg mnoge države, među kojima su Izrael, Njemačka, EU i SAD, smatraju terorističkom organizacijom.

Bivša šefica francuske diplomatije Katrin Kolona na predstavljanju izveštaja o istrazi UN 22. aprila u Njujorku

Zbog optužbi su neki od najvažnijih donatora, uključujući SAD i jNemačku, privremeno obustavili isplate toj organizaciji UN. Međutim, u izvještaju Katrin Kolona predstavljenom ove nedjelje u Njujorku, nezavisni stručnjaci zaključili su da do danas nema dokaza o umiješanosti osoblja UNRWA u terorističke aktivnosti.

Palestinska humanitarna organizacija uspostavila je, kako se navodi, niz „snažnih“ mehanizama kako bi obezbijedila održavanje načela neutralnosti. Međutim, postoji i potreba za poboljšanjem, između ostalog i kad su u pitanju političke izjave osoblja UNRWA na društvenim mrežama ili u nastavnom materijalu škola koje vodi ta humanitarna organizacija.

„Nezamjenjiva uloga UNRWA za Gazu“

„Nastavkom akutne saradnje podržavamo vitalnu i trenutno nezamjenjivu ulogu UNRWA u pružanju pomoći za stanovnike Gaze, s obzirom na to da druge međunarodne humanitarne organizacije takođe trenutno zavise od operativnih struktura UNRWA u Gazi“, stoji u saopštenju dva njemačka ministarstva. Prema informacijama iz Berlina, Australija, Kanada, Švedska i Japan nedavno su takođe obnovili saradnju s humanitarnom organizacijom.

Palestinci žale zbog smrti radnika UN koji je ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u blizini kampa UNRWA u Rafi u martu 2024.

Njemačka saradnja s humanitarnom agencijom Ujedinjenih nacija u Pojasu Gaze prekinuta je krajem januara. Međutim, novac je nastavio da se dostavlja za rad organizacije u drugim regionima: krajem marta njemačka vlada je palestinskoj humanitarnoj organizaciji stavila na raspolaganje 45 miliona evra za rad u Jordanu, Libanu, Siriji i na Zapadnoj obali. Kako sama navodi, njemačka vlada je samo u 2023. godini podržala UNRWA s više od 200 miliona evra.

Berlin: „intenzivno suočavanje“ s optužbama Izraela

Njemačka vlada se, kako je saopšteno, intenzivno bavila optužbama koje je Izrael iznio protiv UNRWA i bila je u bliskom kontaktu s izraelskom vladom, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim donatorima. Takođe će blisko da koordinira sa svojim međunarodnim partnerima kada je u pitanju isplata daljih sredstava.

S obzirom na katastrofalnu situaciju u Pojasu Gaze, u posljednje sve su glasniji bili pozivi da se nastavi s podrškom palestinskoj humanitarnoj organizaciji. U isto vrijeme, Nemačka je zahtijevala da se sve preporuke iz izvještaja Katrin Kolone sada moraju odmah sprovesti u djelo. Posebno se ukazuje na jačanje funkcije unutrašnje revizije i njeno popunjavanje međunarodnim osobljem UN, poboljšanje spoljnog nadzora upravljanja projektom, dalje kontinuirano poređenje spiska zaposlenih u UNRWA s izraelskim organima bezbjednosti i pojačanje interne obuke.

Sedište UNRWA u gradu Gazi oštećeno u borbama (arhivska fotografija)

Izrael razočaran odlukom Berlina

Izrael je izrazio nezadovoljstvo objavom njemačke vlade o nastavku saradnje s UNRWA u Pojasu Gaze. „Odluka Njemačke o obnovi saradnje s UNRWA je za žaljenje“, napisao je portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova na platformi Iks.

Dalje se navodi da je Izrael s Njemačkom i drugim zemljama-donatorima podijelio detaljne informacije o stotinama službenika UNRWA koji se bore na strani Hamasa kao i mnoge koji su aktivni članovi terorističke organizacije Palestinski islamski džihad (PIJ).

„Mi ne govorimo samo o nekoliko trulih jabuka, radi se o trulom i otrovnom stablu“, ocjenjuje portparol Oren Marmorštajn i zaključuje: „Trošiti novac njemačkih poreskih obveznika na organizaciju koja je do te mjere prožeta članovima Hamasa, sigurno neće doprinijeti bezbjednosti u regionu i boljitku Izraelaca i Palestinaca.“

sti/jj/kle/nk (dpa, rtr, epd, kna)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније