Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 09. 2014. 16:35 >> 20:20

JAVNA RASPRAVA

Veće sankcije za diskriminaciju OSI

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava danas je, u Nikšiću, realizovalo prvi okrugli sto o Nacrtu zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom. Javna rasprava počela je formalno 12. avgusta, a traje do 30. septembra.

Ovim Zakonom se uređuje zabrana i zaštita od diskriminacije lica sa invaliditetom i promocija jednakosti lica sa invaliditetom, podsjećaju iz Ministarstva.

Evropska Komisija je, u svojim izvještajima, navela primjedbe na naš aktuelni  Zakon o zabrani diskriminacije lica invaliditetom. One se, prije svega, tiču definicija najvažnijih pojmova, nedostatka sankcija, ali i obaveza poslodavca da osigura razumnu prilagodbu radnog mjesta.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, kao i nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom, do sada su iznijeli primjedbe, prije svega, na nedostatak kaznenih odredbi.

“Štaviše, pojedine NVO su insistirale da u novom zakonu budu veće sankcije nego što je to definisano opštim Zakonom o zabrani diskriminacije”, podsjećaju iz Ministarstva, tvrdeći da je ova primjedba već ispoštovana nedavnim usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije.

Na okruglom stolu organizovanom u Nikšiću, (gdje inače djeluje veliki broj nevladinih organizacija posvećenih ovoj problematici što je i opredijelilo Ministarstvo da otpočne javnu raspravu o zaštiti od diskriminacije lica sa invaliditetom baš u ovom gradu), čulo se nekoliko važnih sugestija koje su se odnosile, prije svega, na oblast obrazovanja i vaspitanja (vezano za problem asistenat u nastavi za učenike sa invaliditetom), oblast rada i sankcionisanja za počinjenu diskriminaciju prilikom zapošljavanja, oblast javnog prevoza i, često aktuelizirana oblast pristupačnosti objektima i površinama u javnoj upotrebi.

Pomoćnica ministra Blanka Radošević-Marović uvjerena je da će se u izradi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije OSI uvažiti sve relevantne primjedbe, kako međunarodnih organizacija, tako i domaće stručne javnosti  i da ćemo dobiti Zakon koji će zaista pružiti efikasnu i kvalitetnu zaštitu od diskriminacije, ove, možda najranjivije društvene grupe.

Sljedeći Okrugli sto predviđen je za 16. septembar u Bijelom Polju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније