Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milan Marojević, Radio Crne Gore

01. 10. 2024. 14:44 >> 14:44
Čitaj mi:

smolović za radio

Međunarodni dan starijih osoba: Tvorci temelja svijeta u kojem živimo

Prvi oktobar, Međunarodni dan starih osoba, obilježava se, ove godine pod sloganom "Starenje sa dostojanstvom: važnost, jačanje i sistema njege i podrške za starije osobe širom svijeta". Šta im najviše smeta i šta ih u poznim godinama najviše muči, pitali smo starije Podgoričane.

"Usamljenost, bolest, šta drugo".

"Sa starosti, sa bolešću i sa, eto, bogami, teško je".

"Ja imam dobru penziju što se tiče mene, ali znam mnogi da imaju male penzije".

"Najviše što mi smeta, to je čekanje i zakazivanje, pregleda i čekanje na tri mjeseca, četiri. Ja mogu dotad i umrijet što se toga tiče dok dođem na red da se pregledam".

Crveni krst u svim opštinama organizuje razne akcije kako bi skrenuli posebnu pažnju na one koji su izgradili temelje svijeta u kojem živimo. U Crnoj Gori prosječna starost iznosi 38,8 godina. Globalni trend starenja stanovništva nije zaobišao ni našu zemlju, kaže za naša radio Ivana Smolović iz Crvenog krsta zadužena za brigu o starijima.

"Mi trenutno u Crnoj Gori imamo 125.000 penzionera i negdje najveći problemi sa kojima se oni suočavaju je siromaštvo, loše zdravstveno stanje i posebno usamljenost. Država mora prepoznati trend starenja stanovništva i kakve rizike donosi, te kreirati planove i politike kako bi se obezbijedio dostojanstven život za stare, poručuje Smolović. Poziva mlade da gaje zdrave stilove života te da se priključe volonterskim akcijama", kaže Smolović. 

Kako bi odgovorili na te potrebe, ona navodi da već 20 godina kreiraju razne programe podrške za starije ljude a jedan od tih programa je i program pomoć u kući kako je poznatiji program gerontodomaćica, gdje njihove gerontodomaćice obilaze oko 850 korisnika u 13 opština i Prijestonici Cetinje.

"Pored ovog, u devet opština imamo i podršku volontera gdje volonteri posjećaju starije i prave im društvo i negdje su veza između starijih i zajednice, olakšavaju da na neki način ostvare neka svoja interesovanja ili neke svoje potrebe negdje povezuju ih sa sličnim servisima u zajednici i negdje su da kažem bijeg od usamljenosti. Imamo šest klubova za starije, imamo devet mobilnih timova širom Crne Gore koji posjećaju starije u ruravnom području", ističe Smolović. 

Kaže da bi mlađi ljudi već trebalo da razmišljaju o nekim zdravim stilovima života.

"Kako bi kasnije u starijim godinama mogli zaista da žive kvalitetno i da njihov život bude aktivan, a negdje bi trebali i da razmišljaju u smislu uključivanja u te neke volonterske tokove i ukoliko su negdje i razmišljali da bi volontirali u zajednici ja uvijek predlažem program brige o starijim, jer  ne samo da ćete imati tu neku privilegiju da ste nekom pomogli i nekom na jedan zaista značaj način pobošali kvalitet života, već ćete steći i jedno veliko znanje, veliko iskustvo koje vam kasnije u životu može mnogo značiti", navodi ona.

Međunarodni dan starijih osoba ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1990. godine.

Prilika je da se prisjetimo važnosti starijih u našim životima i zajednici. Oni su čuvari tradicije i znanja, tvorci temelja svijeta u kojem živimo. Naša je obaveza da im osiguramo siguran i dostojanstven život, društvenu podršku, njegu i ljubav.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније