Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa, TVCG

11. 10. 2024. 20:14 >> 20:16
1

POŽAR IM PROGUTAO Kuću

Aćimići već dva mjeseca u neuslovnoj trafici, bez struje i vode, strahuju od zime

Nastavlja se agonija porodice Aćimić, čiji je dom izgorio prije dva mjeseca u požaru. Kuća još nije renovirana, a porodica nema gdje da stanuje, pa strahuju da će već narušenog zdravlja i zimu dočekati u kiosku, improvizovanom domu.

Dom porodice Aćimić je prije 60-ak dana izgorio u požaru. Do danas ništa se nije promijenilo osim zdravstvenog stanja 75-petogodišnje Leposave koja, suočena s teškom stvarnošću i neuslovnim životom, sada ima i upalu pluća.

Nedavne kiše dočekala je u neuslovnom kiosku, a strahuje da će tu i zimu provesti.

"Ovdje ručamo, doručkujemo, nema vrata, duva vjetar, to ne može da se zatvori, pa sam zaradila upalu pluća. Zbog kiše vlage nema đe da se osušim preobučem", priča Leposava.

A u ovom malom prostoru svaki dan je borba i neizvjesnost. Naročito su teške noći.

"Duge su. Kad nema čovjek i nije raspoložen, duge su. Ja od dva ga više ne zaspijevam. No eto, ležim onako i dignem se u pet. Krava je tu, malo je pomuzen, tele nahranim i tako. Nema televizora, nema radio, nema struje. Da ima bar struje, imao bi televizor neki iz kraj sina donijeti", kaže Leposava.

Za sve ovo vrijeme porodica Aćimić je od Glavnog grada dobila svega 600 eura pomoći. Mada se poneko od nadležnih nađe na njihovoj adresi, konkretno rješenje ipak niko ne nudi.

Jedini koji su uz porodicu Aćimić su ljudi iz Crvenog krsta.

"Oni dolaze, ali niko ništa da riješi problem", ističe starica.

Dragan Božović, sekretar Crvenog krsta Podgorice naglašava da žive u nehumanim uslovima.

"Zamislite 600 eura za ljude koji bez struje, vode, u mraku, po kiši spavaju. Muž na zgarištu na impovizovnaom ležaju na betonu gdje toči voda i pokriva se mokrim jorganima, a supruga u dva kvadrata u trafici bez vrata ona ima upalu pluća, a on je teško bolestan i nikad se neće oporaviti", kaže Božović.

Iz Crvenog krsta apeluju na nabavku dva stambena kontejnera, koji bi koštali deset hiljada eura.

"Dva stambena kontejnera i jedan toaletni da mogu da prezime zimu, da mogu ostati živi", ističe Božović.

Leposava kaže da ima taj konter, mogla bi špored na drva nabaviti i nešto skuvati ispeći hljeb.

I dok se zima približava, pitanje je hoće li neko Aćimićima konačno pružiti ruku pomoći, kao što je Leposava nama, po odlasku, poklonila voće iz bašte njenog izgorjelog doma.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније