Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dženana Kuč [ TVCG ]

29. 09. 2024. 07:20 >> 07:20
Čitaj mi:

teret pao na leđa jednog čovjeka

U Osnovnom sudu u Rožajama od oktobra sudi samo jedan sudija

U Rožajskom osnovnom sudu od narednog mjeseca radiće samo jedan sudija. Iako se konkrusi redovno raspisuju zainteresovanih sudija odavno nema, pa je zbog nedostatka kadra dalji rad Osnovnog suda u gradu sa oko 25.000 stanovnika pod velikim opterećenjem, ali i znakom pitanja.

Teret donošenja pravde u Rožajama pao je na leđa jednog čovjeka.

Dolaskom na čelo Osnovnog suda, Mirsad Mujević prestao je da koristi godišnji odmor, a danonoćni radni angažman postao mu je neizbježan.

"Ne tako davno, sudijsku funkciju u ovom sudu je obavljalo šest sudija i predsjednik suda, što smatram optimalnim brojem sudija s obzirom na broj predmeta koje u radu ima ovaj sud. Međutim, od početka 2022. godine, u ovom sudu su upražnjena tri sudijska mjesta – tako da danas sudijslu funkciju obavljamo ja kao predsjednik suda i jedan sudija koji stiče uslove za penziju u narednom mjesecu", kazao je Mujević.

Problem je utoliko ozbiljniji, jer je Rožaje Opština sa pojačanom međugraničnom frekvencijom, što sudske predmete čini težim, a njihov priliv je iz godine u godinu sve veći.

"Ovaj sud je u toku 2023. godine imao u radu 3 689 predmeta, od kojih je u prošloj godini primljeno 2.725, a 944 predmeta su prenijeta iz prethodnog perioda, tako das u sudije ovog suda prosječno bile opterećene sa po 1.844 predmeta", naveo je Mujević.

To je dovelo do odlaganja suđenja pa građani čekaju na pravdu duže nego što to predviđaju zakonski rokovi.

Zbog toga, uzroke zbog kojih je rožajski Osnovni sud doveden u neodrživo stanje treba javno isticati, smatra advokat Velija Murić.

"Jedan je ekonomska strana koja je pogodila ovu sredinu zadnje tri decenije, druga stvar je, mislim da se radi o maćehinskom odnosu države prema pravosudnom kadru, jer ja se ne sjecam da je neko od sudija u Rožajama država dodijelila stan", naveo je Murić.

Iz Osnovnog suda tražili su pomoć od Sudskog savjeta.

"Na raspisane interne oglase za premještanje sudija osnovnih sudova u taj sud niko od kandidata se nije javio. Na javne oglase koji su raspisani za sjevernu regiju čak nije bilo ni dovoljno zainteresovanih kandidata, znači čak ni onoliko kandidata koliko je raspisanih sudijskih mjesta", kazala je Sanja Konatar iz Sudskog savjeta.

Međutim, poručuju i da problem deficita pravosudnog kadra ne mogu riješiti sami.

"Samo u sinergiji i uloženim naporima i to zajedničkom akcijom zakonodavne i izvršne vlasti mogla bi se popuniti ta sudijska mjesta ukoliko bi se dale ili neke podsticajne mjere u vidu dodataka na zaradu ili rješavanja stambenog pitanja kako bi se sudije zainteresovale da rade u tom sudu koji važi kao manje atraktivan", rekla je Konatar.

U Rožajama je sve više prisutna bojazan da bi sud, koji postoji oko 70 godina, mogao biti ugašen, što iz Sudskog savjeta negiraju.

"Nema bojazni da će građani Rožaja ostati bez sudske zaštite", rekla je Konatar.
Mujević ipak navodi da se radi o ozbiljnom problemu i da bi Sudski savjet trebao da u što kraćem vremenskom periodu da popuni ova sudijska mjesta kao bi ovaj sud nastavio da funkcioniše nesmetano.

U nadi da će se barem neko od velikog broja rožajskih pravnika uhvatiti u koštac sa ulogom sudije, lokalna uprava obezbijediće u toj Opštini u toku narednih mjeseci besplatnu edukaciju za pravnike iz domena priprema za polaganje pravosudnog ispita koji je uslov za obavljanje sudijske funkcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније