Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

25. 09. 2024. 16:22 >> 16:22

“Festival demokratije – Tvojih pet minuta"

Ustanovljena nagrada u čast Danijele Došljak

U Budvi je održan drugi Festival demokratije u organizaciji NVO "Grupa građana BU2" na čijem je čelu Milica Mitrović. Na samom početku festivala ustanovljena je nagrada u čast Danijeli Došljak istaknutoj zaštitnici i borcu za ljudska prava. Nagradu je posthumno Danijelinoj sestri Dijani uručio dugogodišnji predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, glavni pregovarač s Evropskom Unijom Predrag Zenović.

Zenović je obazlažući nagradu istakao da je kao sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Danijela Došljak, praktično bila zaštitnica i borac za ljudska prava, a naročito prava ranjivih grupa, prava majki sa djecom sa smetnjama u razvoju, samohranih majki, osoba sa invaliditetom, djece, Roma, ali i svih onih koji su se suočavali sa marginalizacijom i stanjem potrebe u teškim životnim izazovima.

“Priznanja i nagrade nažalost i po pravilu dolaze kasno. Danijela je duboko vjerovala u društvo koje svakom pruža ruku, svakome ko je u potrebi i na tom geslu gradila je rad najvažnijeg Sekretarijata Opštine Budva. Ova nagrada nije samo sjećanje na žensko liderstvo, gubitak i prazninu koja poslije nje ostaje, već omaž jednom svjetonazoru kojim žene ovaj svijet čine boljim, solidarnijim i pravičnijim", zaključio je Zenović.

Specijalna gošća drugog festivala demokratije "Tvojih pet minuta" bila je i ambasadorka Republike Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik.

U sklopu prvog dana festivala prisutnima su se obratili šefica kabineta ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Anđela Ivanović, zamjenica ambasadora Republike Mađarske u Crnoj Gori Jozefa Neđešija – Mira Vuity, drugi sekretar u ambasadi Republike Srbije Ljubica Kubura, predsjednica LGBT PROGRES – Bojana Jokić, urednica i voditeljka „Gradska TV“ – Magdalena Čelanović, koje su istakle da je prelomni momenat za učešće Crnogorki u javnom životu, odnosno politici, zabilježen 1946. godine – kada su prvi put ostvarile pravo glasa.

Kako navode u saopštenju, iako je od tog perioda do danas evidentiran napredak, i dalje je u velikoj mjeri prisutan disbalans u zastupljenosti i moći između muškaraca i žena u političkoj sferi.

Učesnice su prvog dana obradile teme sa kojima se današnje žene susreću poput mizoginije i govora mržnje koji su i dalje veoma izražene pojave, koje otežavaju proces unaprjeđenja položaja žena u Crnoj Gori, nasilju nad ženama, diskriminacijama nad ženama koja dovode do ili mogu da dovedu do: fizičke, seksualne, psihičke, odnosno, finansijske povtakv, polozaj zena diplomata u Evropskoj Uniji u odnosu na Crnu Goru, ulozi žena u vanjskoj politici.

Drugog dana festivala svoje učešće su uzele delegirane predstavnice političkih partija, Sonja Kuljača nekadašnja sekretarka za finansije Opštine Budva, potpresjednica Opštine Danilovgrad i članica glavnog odbora Demokratske narodne partije Marija Radonjić – Ćupić, poslanica u Skupštini Crne Gore – Pokret Evropa Sad – Nađa Laković, potpredsjednica Foruma mladih, članica glavnog odbora i opštinskog odbora Socijalističke demokratske partije u Budvi Dunja Dragović, odbornica SO Budva Slavica Maslovar – Demokratska Crna Gora, koje su govorile o nasilju u porodici koje predstavlja poseban oblik nasilja kojim se krše prava na život, slobodu, fizički, psihički i seksualni integritet, bezbjednost i ljudsko dostojanstvo člana porodice, ističući da se ono može dogoditi svima, bez obzira na obrazovanje, godine starosti, pol ili bilo koju drugu karakteristiku.

Iako precizni podaci o obimu nasilja u porodici nedostaju, budući da se većina nasilnih činova odvija unutar četiri zida i najčešće ostaje prećutkivana (zbog stida, straha, osećaja krivice ili nedostatka informacija o adekvatnim službama pomoći), mnogobrojna istraživanja pokazuju da je nasilje u porodici veoma rasprostranjeno, da ima ozbiljne posljedice kao i da su njegove žrtve daleko češće žene i djeca nego odrasli muškarci, sagovornice su tokom panela iznijele i svoja mišljenja o mehanizmima za postizanje rodne ravnopravnosti, ali i kako stimulisati i šta je potrebno uraditi na unapređenju ženskog preduzetništva i rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori kao i savjet ženama u dijelu finansija.

Festival je zatvoren izlaganjem nekadašnje sekretarke za finansije Opštine Budva Sonje Kuljače o Danijeli Došljak zaštitnici i istaknutom borcu za ljudska prava .

Projekat "Drugi festival demokratije - Tvojih pet minuta" koji realizuje NVO "Grupa građana BU2" podržan je na konkursu za nevladine organizacije Opštine Budva, pokrovitelj susreta bila je kompanija 13. jul "Plantaže" kao i prijatelji NVO "Grupa građana BU2" Megapromet - Budva, JP "Morsko Dobro" i HG "Budvanska rivijera" - zaključuje se u saopštenju NVO "Grupa građana BU2".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније