Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

14. 09. 2024. 13:01 >> 13:02
Čitaj mi:

VIDEO PORUKA

Satler: Ogromna želja građana Crne Gore da postanu dio EU

Novoimenovani ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Johan Satler kazao je da vidi ogromnu želju crnogorskih građana da postanu dio Evropske unije. Poručio je da će dati 150 odsto sebe da "zajedno ostvarimo san da ova zemlja postane članica EU što prije".

On se obratio građanima Crne Gore video porukom sa željom da se predstavi crnogorskoj javnosti. Naglasio je da dosta dobro poznaje Balkan kao i Crnu Goru, još od 90-ih godina.

"Vidim ogromnu želju građana CG da postanu dio EU. Daću 150 odsto sebe da zajedno ostvarimo san građana Crne Gore da ova zemlja postane članica EU što prije."

Ambasador Satler je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori od 1. septembra 2024. Prethodno je radio kao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

On je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori od 1. septembra 2024. Prethodno je radio kao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Univerzitetu u Inzbruku 1994, gdje je stekao zvanje magistra političkih nauka i slavistike, a takođe ima postdiplomske kvalifikacije sa naprednih međunarodnih studija Diplomatske akademije u Beču. Doktorirao je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. Tokom karijere, uključujući i nedavno iskustvo kao austrijski ambasador u Albaniji i ambasador EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Satler se posebno fokusirao na Zapadni Balkan.

Austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova, odnosno njegovom Odsjeku za ljudska prava, pridružio se 1996. Godine 1997. pridružio se Nadzornoj misiji Evropske zajednice, u okviru koje je bio angažovan u Sarajevu i Tirani. Radio je za Pakt stabilnosti za Jugoistočnu Evropu u Briselu i kao politički savjetnik u Ambasadi Austrije u Vašingtonu.

Takođe je služio kao šef Direktorata za Istočnu/Jugoistočnu Evropu pri austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova. Ambasadorske dužnosti u Albaniji preuzeo je 2016. Osim maternjeg njemačkog, ambasador Satler tečno govori engleski, francuski i ruski, a takođe se služi bosanskim/hrvatskim/crnogorskim/srpskim i albanskim jezikom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније