Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

06. 08. 2024. 06:40 >> 06:47
Čitaj mi:

žarko lukšić

UPSUL raspolaže sa tri drona za nadzor pomorskog saobraćaja

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama ima pet obučenih operatera koji upravljaju dronovima na crnogorskom primorju, a koji se, između ostalog, koriste za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja. To je Portalu RTCG saopštio pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti Žarko Lukšić.

Kaže da UPSUL ima 5 operatera dronova koji su prošli nekoliko obuka i to: "temeljno osposobljavanje za upravljanje bespilotnim letjelicama DronExplor – Basic; teorijsko znanje o postupcima za rad bespilotnih vazduhoplova u skladu sa uredbom (EU) 2019/947 i uredbom (EU) 2019/945 i praktično znanje za odgovorno i sigurno upravljanje bespilotnim vazduhoplovima na otvorenoj podkategoriji operacija A2".

Posjeduju tri drona proizvođača DJI.

"Dronovi se koriste za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, detekciju zagađivanja mora sa plovnih objekata i za traganje i spašavanje ljudi i imovine na moru", ističe Lukšić.

Nakon niza pomorskih nezgoda na primorju, reagovalo je i ministarstvo pomorstva koje je iniciralo  uspostavljanje još jednog mehanizma kontrole u pomorskom saobraćaju.

"U narednom periodu bespilotna letjelica, odnosno dron, snimaće iz vazduha kretanje plovila duž crnogorske obale kako bi se sagledalo pravo stanje na moru i uočile nepravilnosti“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je riječ o zadničkoj akciji Ministarstva pomorstva, Uprave policije, lučkih kapetanija i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, čiji dron se koristi u ovu shvrhu.

Iz Ministarstva pomorstva su naveli da operateri Pomorsko operativnog centra u Dobrim Vodama uz pomoć radara evidentiraju prekoračenje brzine, da se u koordinaciji sa timom koji je na licu mjesta, a uz pomoć plovila i drona identifikuju počinioci prekršaja, koje dalje procesuira inspektor sigurnosti plovidbe.

"Od danas imaćemo vazdušnu patrolu na duž cijele obale. Inspektori više neće trpjeti pritiske, jer ćemo svakog dana imati dokumentovano ko je kršio pravila i kada. Sa bezbjednošću i sigurnošću plovidbe nema šale. Ovo će biti praksa na čitavom primorju“, kazao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније