Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

30. 07. 2024. 12:02 >> 12:03

Institut alternativa

Odlaganjem saslušanja, obesmišljava se kontrolna funkcije Skupštine

Iz NVO Institut alteranativa (IA) ističu da time što se kontrolna saslušanja na skupštinskim odborima održavaju i mjesecima nakon što su izglasana, obesmišljava ovaj kontrolni mehanizam. Takođe smatraju da predsjednici odbora i Skupštine treba da se dogovaraju sa predstavnicima Vlade po pitanju usklađivanja termina za saslušanja, ali u razumnim granicama koje neće ugroziti smisao inicijative.

Kako navode u saopštenju, danas se na Odboru za bezbjednost i odbranu održavalo kontrolno saslušanje predsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova na temu „Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori“. Odluka o održavanju saslušanja je donijeta jednoglasno prije više od četiri mjeseca, a onda je termin održavanja sjednice određivan prema dostupnosti predstavnika Vlade i dva puta otkazano zbog njihovih obaveza.

"Time što se kontrolno saslušanje održava preko četiri mjeseca nakon što je izglasano, u toku redovnog zasijedanja Skupštine, predsjednik i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu dozvoljavaju obesmišljavanje ovog kontrolnog mehanizma", ocijenili su u Institutu alternativa.

U slučaju ovog Odbora, kako dodaju, to nije samo poslovnička, već i zakonska obaveza, jer je njihova kontrolna uloga dodatno ojačana Zakonom o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane iz 2010. godine.

"Zakazivanje termina sjednice može biti stvar dogovora predsjednika Odbora i predstavnika Vlade, ali u razumnim granicama koje neće ugroziti smisao inicijative. Obaveza usklađivanja nije propisana, i, po Poslovniku, komunikacija sa Vladom u ovom smislu nije u nadležnosti predsjednika Odbora. Formalno i po Zakonu, Odbor nema obavezu da se usklađuje sa obavezama Vlade, jer oni “pozivaju predstavnike Vlade na sjednicu” kada odluče da je zakažu. Po tumačenju aktuelnog predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Odbor je ostavljen na milost i nemilost Vladi u pogledu zakazivanja sjednice — da su iz Vlade rekli da neće doći, on je nikada ne bi ni zakazao", navode u saopštenju.

Ova informacija je, naglašavaju, posebno zabrinjavajuća, ako imamo u vidu da se slične situacije dešavaju sa izglasanim saslušanjima na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, da se u više odbora guši pravo na manjinsku inicijativu za kontrolna saslušanja, informacije od poslanika da Vlada ne odgovara na njihova pitanja i zahtjeve za dokumentacijom ili da premijer diktira kada može, a kada ne može da se održi premijerski sat...

"Stoga je na rukovodstvu Skupštine, od predsjednika Skupštine do predsjednika Odbora da se staraju o zaštiti ustavne pozicije Skupštine, duha odredbi poslovnika i Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane. Poslanici većine bi takođe trebalo da vode računa - sjutra se može desiti da oni budu u klupama opozicije, pa će im značiti principijelna borba za smislenu kontrolnu ulogu Skupštine", poručuju u IA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније