Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J. [ Mina ]

03. 07. 2024. 17:48 >> 17:48

za zapadni balkan

VDT i AIRE centar potpisali Memorandum o razumijevanju

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) i Program AIRE centra za Zapadni Balkan potpisali su Memorandum o razumijevanju, čime su najavili saradnju na jačanju pravosudnog odgovora protiv organizovanog kriminala i na unapređenju transparentnosti i primjene standarda Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Kako je saopšteno iz AIRE centra i VDT-a, potpisivanje Memoranduma dolazi u važnom trenutku pregovora o članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), nakon što je usvojen pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR).

„Na nastavku EU puta, neophodno je ostvariti značajan napredak u oblastima vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da Memorandum potvrđuje odlučnost VDT-a i AIRE centra da zajedno rade na jačanju nacionalne primjene međunarodnih standarda, posebno Konvencije, kako bi doprinijeli reformi pravosuđa u Crnoj Gori i pregovorima sa EU u okviru poglavlja vladavine prava.

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković rekao je da je uvjeren da će saradnja sa AIRE centrom doprinijeti unapređenju rada Državnog tužilaštva i efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Predstojeće projektne aktivnosti, takođe će doprinijeti poboljšanju kvaliteta primjene najbolje prakse Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i jačanju transparentnosti državnotužilačke organizacije”, kazao je Marković.

Direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra Biljana Brejtvejt kazala je da su nakon više od 20 godina prisustva AIRE centra u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu, svjedoci ogromnog napretka u oblasti vladavine prava i da su ponosni što su u poziciji da podržavaju pravosudne institucije na ovom putu.

Ona je naglasila da Memorandum otvara novo poglavlje dugogodišnje saradnje AIRE centra i VDT-a.

Kako je navela Brejtvejt, VDT ima ključnu ulogu u osiguranju vladavine prava, posebno imajući u vidu goruće probleme koji ugrožavaju stabilnost i napredak Crne Gore, kao što su organizovani kriminal.

"Nastavićemo sarađivati na realizaciji stručnih edukacija i istraživanja, a sve u cilju usklađivanja domaće tužilačke prakse sa evropskim pravnim standardima", zaključila je Brejtvejt.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније