Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

30. 05. 2024. 15:35 >> 15:01
1
Čitaj mi:

Odluka Agencije

Djelimično usvojen zahtjev MUP-a o video nadzoru

Agencija za zaštitu ličnih podataka djelimično je usvojila zahtjev MUP-a kojim se traži obustavljanje i odlaganje rješenja o stavljanju van funkcije sistema video nadzora javnih površina.

Kako saznaje Portal RTCG AZLP je danas usvojila zahtjev MUP-a o vršenju nadzora javih površina na teritorijama Podgorice, Bara i Budve, bez primjene softverskog rješenja za biometrijsko prepoznavanje lica.

Dana 30.05.2024. godine Agencija je primila akt upućen od strane Ministarstva nutranjih poslova kojim se dostavijaju odgovori na pitanja shodno stavu III dispozitiva Rješenja Savjeta Agencije od 23.05.2024. godine na koji način je MUP blagovremeno postupio po naloženom i dostavio pisanu izjavu traženu aktom Agencije. U predmetnoj izjavi od strane MUP-a dati su odgovori na pitanja postavijena od strane glavnog kontrolora Agencije a koje će Agencija u daljem postupku cijeniti kako bi se mogao sačiniti potpun Zapisnik o izvršenom nadzoru. U predmetnom aktu se, između ostalog, navodi da dio sistema za prepoznavanje lica odosno softverskog rješenja na kojem je povezano pet kamera uključuje biometrijsko prepoznavanje lica koje se fokusira na detekciju i mjerenje proporcija lica.

Imajući u vidu naprijed navedeno, Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je djelimično usvojio Zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore kojim se traži obustavljanje i odlaganje izvršenja Rješenja Savjeta Agencije u dijelu koji se odnosi na vršenje video nadzora javnih površina na teritoriji Glavnog grada Podgorica, opština Bar i Budva u obimu i na lokacijama previđenim saglašnošću Agencije bez primjene softverskog rješenja za biometrijsko prepoznavanje lica, dok se u dijelu vršenja video nadzora javnih površina putem kamera koje imaju instalirano softversko rješenje za biometriijsko prepoznavanje lica zahtjev odbija.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović ranije je kazao da očekuje "da će Agencija u ovom pitanju dati doprinos i o predmetnom zahtjevu izjasniti se odgovorno i u najkraćem roku, dok Ministarstvo ostaje otvoreno za vanredni nadzor kako bi se otklonile sve eventualne nejasnoće u pogledu funkcionisanja sistema”.

Šaranović je ranije predočio članovima Vlade da je MUP od AZLP tražio odlaganje izvršenja pomenutog rješenja, sporeći ga po više osnova, uključujući i materijalno pravni aspekt, zbog čega je podnijeta tužba Upravnom sudu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније