Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

17. 07. 2024. 09:47 >> 09:47

AZLP

Za šest mjeseci 3.483 žalbe iz oblasti Slobodnog pristupa inforamcijama

Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) su za prvih šest mjeseci ove godine pristigle 3.483 žalbe iz oblasti slobodnog pristupa informacijama.

Iz AZLP su saopštili da primjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama značajno doprinosi transparentnosti rada organa vlasti, ali istovremeno osvijetljava i primjer nezakonitog i nesavjesnog rada.

U praksi su, kako su rekli, česti slučajevi neažurnog i neblagovremenog postupanja organa vlasti, kako u pogledu obaveznog objavljivanja određenih informacija, tako i u dijelu postupanja po zahtjevima korisnika.

Iz Agencije su kazali da to vodi obeshrabrenju korisnika zainteresovanih za javne informacije, ali i stvara prostor za one koji kroz zloupotrebu prava ciljano ostvaruju finansijsku dobit. Time se proizvodi višestruka šteta, kako po državni budžet, tako i prema korisnicima zakona koji namjeravaju doći do informacija, ali i organima koji se bave obradom zaprimljenih zahtjeva.

„AZLP su za prvih šest mjeseci ove godine pristigle 3.483 žalbe, sa podsjećanjem da je prošle godine AZLP zaprimila 7.365 žalbi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da podaci iz prvih šest mjeseci ove godine samo potrvđuju kontinuirani trend zloupotrebe prava na pristup informacijama.

Na taj trend, kako su rekli iz Agencije, ukazuju u dužem vremenskom periodu, a pogotovu u svjetlu predloga novog Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

„Analiza predmeta, odnosno žalbi koji su podnešene Agenciji kao drugostepenom organu u prvih šest mjeseci ove godini, govori da se one uglavnom podnose sa istih adresa, kao i prethodnih godina, što u krajnjem zbog ograničenih ljudskih resursa i vrlo problematičnih zakonskih rješenja, podnosioci incijativa angažovanjem advokata ostvaruju značajnu finansijsku korist“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je značajno naglasiti da za posljedicu AZLP, iz tih razloga, često nije u mogućnosti da rješava predmete u predviđenom roku.

To, kako su rekli iz Agencije, dovodi do opterećenosti ljudskih resursa i naplate materijalnih troškova.

"I ovom prilikom izražavamo očekivanje za sistemsko institucionalno djelovanje u cilju preveniranja zloupotrebe prava i, istovremeno, jačanja istituta u smjeru kontrole organa vlasti i snaženja transparetnosti njihovog rada", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније