Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Portal RTCG ]

21. 05. 2024. 21:06 >> 21:06
6
Čitaj mi:

21.MAJ

Čestitke povodom Dana nezavisnosti

Crna Gora danas obilježava 18. godina od obnove nezavisnosti. Na referendumu 2006. godine, 55, 5 odsto građana Crne Gore izglasalo je obnovu nezavisnosti.

 

 

21:02

Svim građankama i građanima Crne Gore srećan 21. maj - Dan nezavisnosti, saopštio je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. On je naglasio da je 21. maj jedan od najvećih datuma u slavnoj crnogorskoj istoriji. “Da je vječna Crna Gora”, napisao je on na mreži X.

 

 

Опширније

11:43

Ministar odbrane Dragan Krapović čestitao je Dan nezavisnosti. 

''Crna Gora danas slavi 18. godišnjicu od obnove nezavisnosti, a građanke i građani uživaju slobode bezbjedne države, koja je dokazala da je, uprkos aktuelnim bezbjednosnim izazovima na globalnom planu, punopravan član evroatlantske porodice'', kazao je ministar odbrane Dragan Krapović čestitajući 21. maj svim građankama i građanima Crne Gore, kao i pripadnicima Vojske Crne Gore i Ministarstva odbrane koji na današnji dan časno predstavljaju našu državu u svijetu.

Ministar Krapović je podsjetio da mir, saradnja, razumijevanje i međusobno poštovanje različitosti koje krase našu državu nemaju alternativu, te da nam ta načela moraju biti imperativ. ''Slobodna i bezbjedna Crna Gora mora svima biti u srcu, ali ne zaboravimo da su i dobri regionalni odnosi sa našim susjedima podjednako važni''.

Krapović je poželio svima da nam ovaj Dan nezavisnosti, ali i svaki naredni, protekne u slozi i zajedništvu te nas podstaknu da ga obilježavamo ponosno i složno, bez obzira na sve različitosti koje krase naše društvo. Dragi građani i građanke, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore srećan vam Dan nezavisnosti Crne Gore.

 

Опширније

10:58

Potpredsjednik Vlade Nik Đelošaj čestitao Dan nezavisnosti Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Gjeloshaj uputio je svim građankama i građanima čestitku povodom Dana nezavisnosti Crne Gore. 

„Svim građankama i građanima čestitam Dan nezavisnosti, sa željom da sjećanje na višegodišnje napore za izgradnju države zasnovanu na slobodi, dostojanstvu i napretku, budu podsticaj u godinama koje nam predstoje, u kojima ćemo krunisati naš evropski put.“

On je poručio da odlučno ostajemo na kursu reformi koje sprovodimo u saglasju sa evroatlantskim prijateljima, svjesni činjenice da se snaga i nezavisnost države ogleda u ekonomskom napretku, vladavini prava - snažnim i nezavisnim institucijama i građanski orijentisanom društvu.

„Da ostanemo za primjer - država predvodnica regiona i principijelna saveznica svim globalnim snagama koje se zalažu za mir, prosperitet i odbranu građanskog suvereniteta“, zaključio je potpredsjednik Gjeloshaj.

 

Опширније

10:00

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je čestitku povodom Dana nezavisnosti – 21. maja.

"Danas Crna Gora obilježava jedan od najznačajnijih datuma u njenoj istoriji – Dan nezavisnosti. Ovaj dan nas podsjeća na 21. maj 2006. godine, kada su građani prije 18 godina na referendumu donijeli odluku o obnovi svoje državnosti i nezavisnosti", navodi Pejović.

Većinska odluka građana Crne Gore da naša zemlja preuzme punu odgovornost za svoju budućnost znači i neophodnost dalje afirmacije građanskog društva i demokratskih principa, zasnovanih na ravnopravnosti, poštovanju ljudskih prava i različitosti.

"Zalaganje za mir, toleranciju i saradnju, kako unutar naših granica, tako i sa našim susjedima i međunarodnim partnerima, mora biti u srcu svih naših napora. S ponosom možemo reći da je, nakon tranzicije vlasti, situacija u našoj zemlji konačno bolja. Nova Vlada, posvećena strateškom cilju da Crna Gora bude punopravna članica Evropske unije, istovremeno predano radi na unapređenju ekonomije, vladavine prava i jačanju institucija. Rezultati koji su postignuti u rekordno kratkom roku omogućavaju nam da sa više optimizma gledamo u budućnost", kaže Pejović.

Pozvao je sve građane Crne Gore da ovaj praznik provedu u duhu zajedništva i solidarnosti.

"Neka nas ovaj dan inspiriše da zajedno radimo na daljem razvoju naše države, da čuvamo i unaprijeđujemo dostignute vrijednosti, i da nastavimo da gradimo budućnost u kojoj će svaki građanin Crne Gore moći da ostvari svoj puni potencijal. U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, čestitam vam Dan nezavisnosti i želim vam puno uspjeha, mira i blagostanja", kaže Pejović.

Опширније

09:58

Ministar pravde Andrej Milović čestotao je 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore.

"Današnji dan je prilika da se prisjetimo naše bogate istorije, hrabrosti i odlučnosti koje su u Crnoj Gori uvijek značile slobodu. Na ovaj poseban dan, slavimo našu zajedničku prošlost, ali i gledamo ka budućnosti sa nadom i odlučnošću da izgradimo pravednije i prosperitetnije društvo za sve nas", kaže Milović.

Dodaje da samo zajedno možemo ostvariti sve ciljeve i nadati se još većim uspjesima u godinama koje dolaze.

"Neka nam ovaj Dan nezavisnosti, ali i svaki naredni, donese radost, ponos i zajedništvo", kaže Milović.

Опширније

09:12

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović čestitao je svim građanka i građanima čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore!

"Crna Gora ostaje poznata po svojoj prirodnoj ljepoti, bogatoj istoriji i toplini svog naroda. Posebno želim da istaknem naš značajan napredak u procesu evropskih integracija. Kao zemlja koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji, predano radimo na ispunjavanju kriterijuma i reformi koje će osigurati bolju budućnost za sve naše građane. Evropska perspektiva donosi nove mogućnosti za razvoj, saradnju i napredak na svim poljima. Neka mir, prosperitet i zajedništvo budu zajednički imenitelj svih nas.", zaključio je Martinović.

 

 

 
Опширније

08:53

Šef Kluba poslanika i generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović čestitao je svim građankama i građanima Crne Gore Dan nezavisnosti.

"Crna Gora je zemlja svih njenih građana, ma koje nacije i vjere bili, njihova jedina kuća, matica i zemlja iznad koje je nebo plavo kao nigdje drugo. Naša različitost najveća je naša snaga, ali i temelj borbe za bolje sjutra i društvo jednakih šansi. Danas ispisujemo najljepše stranice crnogorske istorije - na korak smo od evropske porodice naroda i svakodnevno ulažemo svu snagu i koristimo sve raspoložive resurse da se 2028. pred Crnom Gorom otvore vrata Evropske unije. Brojni izazovi su iza nas, mnogo obaveza je pred nama, ali vođeni jedinstvenim ciljem i idejom evropske, moderne i uspješne Crne Gore, svaka prepreka je mala i premostiva", istakao je Bogdanović.

Kaže da je nedavno donošenje novog progresivnog modela naknada za novorođenčad, vraćanje dječijih dodataka, naknada majkama, većih staračkih naknada, obezbjeđivanje besplatnih udžbenika, većih penzija i plata samo je još jedan od eksera zakucanih u građevinu zvanu evropska Crna Gora i jedini pravi način dokazivanja ljubavi prema domovini, čuvanja njenih građana i njene suverenosti.

"Uvjeren da ćemo svaki naredni Dan nezavisnosti dočekivati bliži punopravnom članstvu u evropskoj porodici naroda, 2028. naše granice postati vječno evropske, a da će se uz crnogorski barjak vijoriti barjak Evropske unije, još jednom svim našim građankama i građanima želim srećan Dan nezavisnosti. Živjela Crna Gora", zaključio je Bogdanović.

Опширније

08:40

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je građanima 21. maj, Dan nezavisnosti.

"Svim Podgoričanima i Podgoričankama, kao i svim građanima i građankama Crne Gore čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti. Državni praznici dobra su prilika da se podsjetimo šta želimo od društva i države i da se ujedinimo u nastojanjima da obezbijedimo prave uslove za kvalitetniji život nas i naših potomaka. Crna Gora je tokom istorije prolazila kroz različite forme državnosti. Na nama je da državni okvir koji danas imamo ispunimo sadržajem koji će omogućiti svim građanima osjećanje uvaženosti, pripadnosti i volje da doprinose zajedničkom prosperitetu. Među nama mogu da postoje razlike u političkim i ideološkim uvjerenjima, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, ali sam sigurna da svi osjećamo istu ljubav prema našoj Crnoj Gori. Upravo ta ljubav treba da nas ujedini", poručila je Borovinić Bojović.

Опширније

08:02

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove povodom 21. maja, svim građankama i građanima Crne Gore uputio  je srdačne čestitke povodom Dana nezavisnosti.

"Naš put obilježili su mnogobrojni izazovi koji su testirali našu odlučnost i iskreni patriotizam. Ipak, upravo u tim trenucima nalazimo svoju najveću snagu. Od visokih vrhova Durmitora, pa sve do čistih voda Boke Kotorske, ljepota naše domovine ogleda se u jedinstvu i ponosu naših građana", kazao je Bečić.

Dodaje da nastavljamo da nižemo uspjehe i ispisujemo stranice naše knjige, proslavljajući vrijednosti demokratije, slobode, jednakosti i suvereniteta.

"Potvrđujemo našu posvećenost idealima koje su nam preci ostavili u nasljeđe. Naša je dužnost da njegujemo i čuvamo principe koji nas definišu. U vrijeme kada odlučno koračamo evropskim putem, kada smo deblokirali pravosuđe i učinili funkcionalnim najznačajnije institucije u zemlji, Crna Gora je na putu jačanja vladavine prava, odlučne borbe protiv kriminala i korupcije i obnavljanja sistema vrijednosti", kaže se u saopštenju.

Naglasio je da na polju borbe za zemlju jakih institucija i vladavine prava, svjedočimo uspješno sprovedenim akcijama gotovo svakodnevno, koje su rezultirale razbijanjem lanaca krijumčarenja, zapljenom velikih količina cigareta i narkotika, hapšenjem i procesuiranjem kako članova kriminalnih grupa, bjegunaca od pravde, tako i brojnih policijskih, carinskih i drugih državnih službenika i funkcionera.

"Naša Crna Gora zaslužuje zemlju oslobođenu i očišćenu od kriminala i korupcije. Crna Gora kao stub demokratije i stabilnosti u regionu, Crna Gora kao zemlja nezavisnih i otpornih institucija, zemlja ponosnih predaka i dostojnih potomaka i Crna Gora kao 28. članica velike porodice evropskih zemalja 2028. godine! Jake institucije, pomireni i ekonomski osnaženi građani, sistem očišćen od kriminala i korupcije jedino garantuju vječnost Crne Gore i sigurnu budućnost onih koji će nas naslijediti", kaže Bečić.

Pozvao je građane da čuvamo našu multietničnost i multikonfesionalnost, naš istrajan duh i iskrenu ljubav prema domovini.

"Čuvajmo je za buduće naraštaje, naše nasljednike kojima ćemo ovu zemlju ostaviti. Izražavam zahvalnost svim našim građankama i građanima koji su doprinijeli i nastavljaju da doprinose izgradnji i odbrani naše zemlje. Srećan Dan nezavisnosti Crna Goro", zaključio je Bečić.



Опширније

07:56

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković čestitao je građanima Crne Gore Dan nezavisnosti. 

"Danas s ponosom slavimo najznačajniji datum u novijoj crnogorskoj istoriji - dan kada smo mirno i dostojanstveno obnovili nezavisnost Crne Gore i krenuli putem slobode i samostalnosti. Na današnji dan prije 18 godina započeli smo izgradnju moderne, evropske i građanske države, članice NATO-a i buduće članice Evropske unije. Kroz izazove i pobjede gradili smo temelje naše budućnosti - moderno, savremeno i evropsko društvo", kaže Đurašković.

Cetinje je, kako kaže, imalo ključnu ulogu u obnovi crnogorske nezavisnosti, jer je taj proces potekao upravo iz našeg prijestonog grada.

"Obnova crnogorske nezavisnosti bila je san mnogim generacijama Cetinjana koji su širili ideju o važnosti crnogorskog identiteta. Danas s ponosom gledamo u našu prošlost, a s nadom u našu budućnost i nastavak sigurnog hoda evropskim putem. Uz želju da nastavimo da koračamo naprijed i da zajednički gradimo i stvaramo bolju budućnost za našu zemlju, čestitam vam 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore. Neka je vječna Crna Gora!”", zaključio je Đurašković.

 

Опширније

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније