Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Sanjin Vešović [ Radio Crne Gore ]

16. 04. 2024. 14:17 >> 06:34
Čitaj mi:

POČINJU NA VRIJEME

Intervjui za sudiju Ustavnog suda nakon provjere dokumentacije

Intervjui kandidata za sudiju Ustavnog suda počeće kada nadležna komisija provjeri pristiglu dokumentaciju, saznaje Radio Crne Gore. Da proceduru treba ubrzati i sprovesti u skladu sa važećim propisima, jer predsjedniku suda Miloradu Gogiću u maju ističe mandat, poručuju iz Evropske komisije. Sa tim su saglasni i članovi skupštinskog Ustavnog odbora.

Evropska komisija apelovala je na crnogorske parlamentarce da postupak imenovanja novog sudije Ustavnog suda završe na vrijeme, kako bi se upražnjeno mjesto popunilo u skladu sa važećim pravilima.

Naime, u maju ističe mandat predsjedniku Ustavnog suda Miloradu Gogiću kada stiče uslov za penziju. Skupštinski Ustavni odbor je početkom marta utvrdio listu kandidata za njegovu zamjenu. Prema našim saznanjima, intervjui sa kandidatima počeće na vrijeme, odnosno kada nadležna komisija provjeri pristiglu dokumentaciju.

Podsjećamo, poslanici Pokreta Evropa sad povukli su iz procedure predlog izmjena Zakona o PIO kojim je starosna granica za odlazak u penziju sudija Ustavnog suda podiže sa 65 na 67 godina.

Takvu odluku PES-a pozdravili su iz DPS-a.

"To je ipak racionalan potez. Ono što je sad od ekstremne važnosti je da se procedura za izbor sedmog sudije Ustavnog suda ubrza, da ne bismo imali nefunkcionalan Ustavni sud", kazao je šef poslaničkog kluba Andrija Nikolić.

I Demokrate su za to da se sudije penzionišu u skladu sa važećim zakonodavstvom.

"Treba ostati pri onome što smo i ranije javno saopštavali da starosna granica koja je utvrđena važi za sve pa i za sudije Ustavnog suda", smatra poslanik i član Ustavnog odbora Nikola Rovčanin.

Sličnog mišljenja su i u SNP-u. Poslanik Bogdan Božović za naš Radio poručuje da će ta partija dati doprinos da se izabere najbolji kandidat.

"Mi smo apsolutno saglasni sa posljednjim izjavama koje smo mogli početi u javnosti i koje dolaze od naših partnera Europske unije, da u najkraćem roku, shodno postojećim zakonskim rešenjima, izaberemo nedostajuće sudije Ustavnog suda", kazao je Božović.

Iz Građanskog pokreta URA saopšteno je da parlamentarna većina konstantno pokazuje da nema znanja i spremnosti za ozbiljne reforme i da poigravanje sa sistemskim zakonima nije put koji Crnu Goru vodi u Evropsku uniju.

Socijaldemokrate su poručile da treba otvoriti ozbiljnu raspravu o sticanju prava sudija i tužilaca na starosnu penziju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније