Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

04. 04. 2024. 11:40 >> 11:39
Čitaj mi:

cgo

Studenti moraju biti proaktivni u borbi za svoja prava i bolje društvo

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva studente da odlučno zagovaraju svoja prava, budu hrabri i istrajni u tim naporima, jer su njihova energija i znanje ključni za ostvarivanje promjena koje mogu učiniti crnogorsko društvo istinski demokratskim.

Povodom Dana studenata, iz te NVO podsjećaju na značaj razvoja kritičke misli i aktivizma kod mladih, a posebno u kontekstu potencijala koji nosi studentska populacija, ali koji, kako su kazali, na žalost, u crnogorskom kontekstu, ostaje hronično marginalizovan, kako zbog izostanka proaktivnosti samih studenata, tako i potcjenjivanja njihove pozicije od strane donosilaca odluka.

"U Crnoj Gori preovlađuje pasivnost studentske populacije, koja svoj izraz ima i u izostanak akcija koje vode unaprjeđenju studentskog statusa i širim kvalitativnim promjenama. Dio uzroka je i u obrazovanju koje ne afirmiše proaktivan i kritički argumentovan pristup, ali to nije opravdanje za nezainteresovanost mladih za društveno-politička zbivanja koja oblikuju i njihovu budućnost", navodi se u saopštenju koje potpisuje Itana Gogić, asistentkinja na projektima.

CGO cijeni da je jedna od zajedničkih karakteristika svih vlasti u Crnoj Gori njihovo zanemarivanje pitanja mladih koji sve manje postoje i na nivou predizbornih obećanja, a praktično ih nema prilikom definisanja politika od značaja za mlade i njihove primjene.

Iz te NVO navode i da odavno najavljeni novi Zakon o visokom obrazovanju, koji bi trebao adresirati i neke od problema sa kojima se studenti suočavaju, još nije došao ni na dnevni red Vlade a kamoli do Skupštine.

"Izostaju i sistemske mjere kako bi se studentima pružila podrška tokom obrazovnog i nakon obrazovnog procesa, a nema ni valjane procjene učinaka Programa stručnog osposobljavanja", navodi se u saopštenju.

Poručuju da su Crnoj Gori potrebni obrazovani mladi ljudi koji će biti nosioci promjena, ali kako dodaju, nema ni mjera kojima bi se smanjio tzv. “odliv mozgova” niti preciznih podataka o tome koliko ova pojava pogađa crnogorsko društvo.

"U međuvremenu, studenti i studentkinje ćute i čekaju da drugi donesu odluke, što samo pojačava njihov zavisan položaj iz kojeg ni sami ne mogu razviti sve svoje potencijale, ali ni uložiti iste u progres države Crne Gore. Ni smjena generacija među političarima nije unaprijedila svijest o kapitalu koji postoji u studentskoj populaciji, jer se pokazuje da mladi političari i političarke fokus imaju primarno na lični i partijski interes", navodi se u saopštenju.

Dan studenata - 4.april, obilježava se u znak sjećanja na demonstracije, organizovane 1936.godine, kao simbola studentske energije i borbe za pravdu i slobodu, a u kojima je život izgubio Žarko Marinović, student prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније