Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

19. 03. 2024. 16:43 >> 16:45

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

"Marinović prekršio zakonske procedure i zloupotrijebio službeni položaj"

Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova koju je osnovalo Ministarstvo zdravlja, na osnovu uvida u dokumentaciju ZU Apoteke Crne Gore Montefarm utvrdila je da je direktor te ustanove Goran Marinović u prethodnom dvogodišnjem periodu prekršio niz zakonskih akata, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Prema nalazima Komisije, kako navode u saopštenju, Marinović je više puta  prekršio Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o radu, Pravilnik o bližim uslovim za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i saradnika, kao i Statut i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta Montefarma.

Takođe, iz Ministarstva zdravlja navode da je utvrđeno da Montefarm finansijske transakcije i poslovne aktivnosti u svim materijalnim aspektima nije sprovodio u skladu sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o obligacionim odnosima, kao i drugim propisima.

"Tokom rukovođenja ovom javnom zdravstvenom ustanovom, utvrđeno je da je Marinović mimo finansijkog plana ustanove, kao i mimo Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji radnih mjesta, potrošio oko milion i po eura za usluge  Agencije za ustupanje zaposlenih što je u svom nalazu konstatovala i Državna revizorska institucija.

Takođe, Marinović je mimo obaveznih internih procedura dodjeljivao svakog mejseca istim zaposlenima određene finansijske nadoknade, bez ikakvog obrazloženja i utemeljenja u Odluci. Prema preliminarnim procjenama u ovu svrhu utrošeno je oko 200 hiljada eura, a samo tokom 2023.godine Marinović je potpisao 160 odluka o stimulacijama po različitim osnovama", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja. 

Kako dalje dodaju, na osnovu uvida u dokumentaciju utvrđeno je i da je tokom 2022.godine kao i 2023.godine Marinović preuzeo dug veledrogerije Medicalana u ukupnoj vrijednosti od oko 210 hiljada eura po osnovu Ugovora o cesiji, a da pritom prema tom privatniku u tom trenutku Montefarm nije imao dugovanja.

Iz resora Šimuna podsjećaju da je iste nepravilnosti u svom izvještaju utvrdila i DRI, te da je nalaz uputila tužilaštvu na dalje postupanje.

"Izvještaj , koji je upućen na Izjašnjenje direktoru Marinoviću, sadrži preko 30 nepravilnosti koje konstatovala Komisija Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja pod rukovodstvom Ministra dr Šimuna neće biti predmet farmaceutskog niti bilo kog drugog interesnog lobija, a takve  insinuacije predstavljaju plod pukih neutemeljenih konstrukcija uvrijedjene strane. Razlozi za potencijalne smjene u zdravstvenom sistemu isključivo su utemeljeni na profesionalnim, etičkim ali i standardima dobrog i zakonitog poslovanja. Stoga je zabrinjavajuće što u odbrani smijenjenih rukovodilaca zdravstvenih ustanova učestvuju isključivo politicke partije, sto opet govori o načinu njihovog postavljenja", ističu iz Ministarstva zdravlja. 

Poručuju da politička pripadnost ne smije biti determinišuća stavka u selekciji menadžera zdravstvenih ustanova, vec profesionalni i ljudski integritet, i to je maksima djelovanja ministra zdravlja, pa bilo kakve manipulacije u tom smislu smatraju, navode, neprimjerenim.

"Rad ministra Šimuna, od samog početka mandata, je potpuno transparentan i principijelan, te stoga dostupan reviziji premijera Spajića i svih građana Crne Gore i u tom kontekstu na istu ne treba da ima ekskluzivitet samo jedan politički subjekat bez obzira na njegovu veličinu ili parlamentarni status koje su uvijek promjenljivog karaktera", zaključuju u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније