Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dragana Šundić [ TVCG ]

10. 01. 2024. 08:11 >> 08:10
Čitaj mi:

DRŽAVA DA REAGUJE

Nasilja sve više, škola treba da bude bezbjedno mjesto

Nasilja tokom prošle godine nije falilo u Crnoj Gori, kako među vršnjacima tako i u porodici. Zbog toga bi odgovor nadležnih morao biti jači i odlučniji, smatraju sagovornici TVCG

Kako je kazala Nada Đurović Martinović iz UNICEF-a, tolerancija na nasilje u Crnoj Gori nad ženama i djecom je izuzetno velika. 

"To se ističe i u izvjeptaju EU o napretku. Već par godina unazad se navodi da su ovo oblasti koje izazivaju veliku zabrinutost", istakla je ona. 

Nasilja je bilo uvijek, samo sto je danas, kažu psiholozi, izraženije i vidljivije.

Ana Novakovic Kečina smatra da postoji mnogo faktora koji utiču na porast nasilja.

"To je osim psihopatologije, zloupotreba psihoaktivnih supstanci  stigme oko traženja pomoci kad je ona potrebna. Tu je i neizvjenost življenja, niži standard zivota, manjak vremena za sebe, pa i druge. Sve to zajedno savremenog čovjeka čini ranjivijim i izloženog stresom sa kojim mora da se bori", navela je ona. 

Iz Unicefa poručuju da sve počinje u djetinjstvu i da je neophodno djetetu obezbijediti normalan razvoj i rast kako ne bi izraslo u labilnu i nasilju podložnu osobu.

Apeluju da roditelji više obrate pažnju na djecu, ali i ističu da vrijeme provedeno u školi mora biti kvalitetno.

"Škola treba da bude bezbjedno i sigurno okruženje gdje djeca imaju slobodu i mogućnost da se obrate za svaku podršku, nastavniku, psihologu škole i na kraju samom direktoru", poručuje Đurović Martinović. 

Psiholozi, pak, kaži da je osobama koji su skloni nasilju stručna pomoć neophodna.

"Ako osoba osjeća da je prepravljena emocjama, da ne umije da ih sortira, najbolje je da potrazi stručnu pomoc ili pomoc iz okoline nekoga u koga ima povjerenja i ko može da pomogne", zaključuje Novaković Kečina. 

Centri za socijalni rad imaju glavnu ulogu, da u ranoj fazi identifikuju rizike od nasilja, te pruže podršku porodicama da se lakše izbore sa problemima, zaključuju iz UNICEF-a. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније