Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

19. 09. 2023. 13:05 >> 13:05

OD 27. DO 30. SEPTEMBRA

"Dani nauke i inovacija" u 13 gradova

"Putovanje kroz znanje" je slogan jedanaestog izdanja Festivala "Dani nauke i inovacija 2023" koji će se, u periodu od 27. do 30. septembra, održati u čak 13 gradova Crne Gore.

Kako navode u saopštenju Ministarstva nauke, u prethodnom periodu intezivno su radili na pripremi festivalskih sadržaja, pa su tokom ljeta bili aktuelni festivalski konkursi preko kojih je crnogorska naučno-inovaciona zajednica direktno učestvovala u kreiranju ovogodišnjeg Festivala.

Od čak 67 pristiglih prijava, pozitivno je ocijenjeno 37 – 24 iz oblasti nauke i 13 koje se odnose na inovativne programe.

"Svi ljubitelji nauke i inovacije su, nezavisno od konkursa, imali mogućnost da kandiduju svoje sadržaje koji promovišu ove oblasti i na taj način daju svoj direktan doprinos Festivalu, te ove godine izdvajamo interesantne i inspirativne radionice koje osnažuju mlade žene da uđu u svijet IT-a i upoznaju ih sa osnovama marketinga i procesom razvoja startapova; promovišu održivo upravljanje otpadom kroz kreativnost; zatim priliku za upoznavanje sa crnogorskim satelitom Luča i brojne druge radionice za učenje, promociju, demonstraciju i vježbanje vještina ili znanja", navode u saopštenju.

Naučni karavan prošetaće Plužinama, Žabljakom, Budvom, Barom i Ulcinjom i pružiće osnovcima i srednjoškolcima objašnjena preko 50 prirodnih fenomena i to pretežno kroz interaktivne kratke radionice i eksperimente. Jedan od neizostavnih sadržaja, koji takođe uvijek bilježi veliku pažnju i posvećenost, jeste otkrivanja svemira kroz astronomiju i ove godine će se, pored Podgorice i Nikšića, naći i u Bijelom Polju.

Festival će ponuditi prezentaciju i demonstraciju savremenih inovativnih tehnologija – 3D printeri, 3D skeneri, dronovi velikog formata (izložbeni), dronovi za let u zatvorenom prostoru, vještačka inteligencija i sl.

"'Naučna zabava' je intrigantna i edukativna postavka Muzeja iluzija iz Beograda koja očekuje sve stanovnike Glavnog grada za vrijeme trajanja manifestacije, a vjerujemo da će biti i onih koji će namjenski doći u Podgoricu i obići ovaj nesvakidašnji sadržaj. Pripreme našeg centalnog godišnjeg događaja privodimo kraju, uz pomoć naših tradicionalnih partnera kao što su crnogorski univerziteti, koji su takođe pripremili brojne aktivnosti, i međunarodnih partnera iz Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) i Međunarodne laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) koji su i ove godine upriličili interesantne sadržaje", navode u najavi događaja.

Glavni pokrovitelj Festivala, već drugu godinu za redom je Five Grupa, koja će i sama uzeti učešće u festivalskom programu.

Osim predstavljanja svojih aktivnosti njihov akcenat ove godine će biti na značaju koji IT, kao strateška grana privrede postavljena na zdravim temeljima, može imati po ekonomiju zemlje kroz jačanje domaćih kadrovskih kapaciteta, digitalizaciju javne uprave, kao i kreiranje poslovnog ambijenta povoljnog za privlačenje inostranih kompanija iz ove oblasti.

Tokom trajanja "Dana nauke i inovacija 2023" biće organizovani i drugi festivalski sadržaji i manifestacije slične tematike koje je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja podržalo na različite načine. Tako će finalno takmičenje u društvenom preduzetništvu SIA Montenegro biti jedan od njih, zatim dvodnevni Festival nauke u Kotoru koji se po prvi put održava ove godine, TedXPodgorica – inspirativni događaj koji okuplja stručnjake iz različitih oblasti, uključujući astronauta, sa ciljem inspirisanja promjena i inovacija, te tradicionalna Evropska noć istraživača.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније