Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Radio Crne Gore ]

08. 06. 2023. 11:04 >> 12:41

PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Đekićeva odluka da premješta ljekare dovela do nezadovoljstva pacijenata

Odluka direktora Doma zdravlja Herceg Novi Alekse Đekića da dio ljekara opšte prakse premjesti u okolne područne jedinice, napraviće problem pacijentima, a građani te Opštine jako su nezadovoljni ovakvim rješenjem, kazala je u emisiji “Link” izabrana doktorka za odrasle u toj zdravstvenoj ustanovi dr Marija Stanišić.

U emisiji koju na Radiju Crne Gore vodi Julijana Žugić, rečeno je da je važnost primarne zdravstvene zaštite zanemarena, te da mnogi pacijenti te ljekare vide samo kao ljude koji će im napisati recept.

Stanišić je rekla da su četiri tima premještena iz Doma zdravlja Herceg Novi u područne jedinice u Bijeloj i Igalu i da su ljekari sa razlogom protestovali jer su nezadovoljni onim što rukovodstvo čini.

Sve se svodi na zakazivanje kod specijaliste

“Uvijek sam bila i biću uz kolege. Ovo će se negativno odraziti na pacijente, jer stvaraju zbrku tim ljudima kojima treba naša pomoć. Ostaje im jedino da promijene svoje ljekare. Ostaje da se razgovara, mislim da je dijalog dobar način da se ovo pitanje riješi”, kazala je Stanišić.

Navodi da u toj bolnici rade vrhunski ljekari sa dvadesetogodišnjim iskustvom.

Ljekari su na protestu, između ostalog, zatražili da primaju dnevno 30 do 35 pacijenata kako im to i Pravilnik određuje. Stanišić navodi da je mala vjerovatnoća da se to može ispuniti.

“Teško će to biti ispoštovano, ali je taj broj pacijenata oko 45 - 50 kod nas”, navodi Stanišić.
U zdravstvenoj ustanovi u kojoj ona radi, 15 je ljekara i četiri specijalizanta.

Stanišić kaže da su tražili da se smanje administrativni nameti, da se vrednuje kvalitet rada, promoviše primarna medicina i da se pita struka.

“Sreća je da su kolege progovorile jer je dijalog najkonstruktivniji način da se nešto postigne”, navela je ona.

Istakla je da je naš informacioni sistem zastario i da se sve svodi na zakazivanje uputa, umjesto na posvećenost pacijentu.

Roditelji izbjegavaju vakcine što je opasno

U emisji je gostovala i izabrana doktorica za djecu iz Doma zdravlja Nikšić, Snežana Dašić koja je istakla da trenutno imaju sedam pedijatara i da je to najviše koliko ih je bilo u timu.

“ Treba da nas bude devet. Reformu smo počeli sa dva. Imamo jednog koji treba da se vrati sa specijalizacije, posla ima”,navela je ona.

Kako je rekla, nekad roditeljima ne možete objasniti da nije hitno ako im je dijete dobilo temperaturu prije 15 minuta.

“ I šta možemo sem da pregledamo dijete. Nekad je 30 pacijenata napornije pregledati od 50. Moramo i možemo i ostvarujemo preventivu, ali se obim preventivnih pregleda smanjuje. Antivakserske priče su nas dovele do niskih obuhvata MMR vakcine, roditelji izbjegavaju odlazak kod doktora, pa je visok rizik za epidemiju”, ukazala je Dašić.
Ona je navela da pedijatri više ne mogu kao ranije da isprate dijete, i da procijene njegov govor.

“Neki roditelji ne žele da vakcinišu djecu, odbijaju BSG vakcinu i svaku drugu vakcinaciju ali brine ako postane praksa”, upozorava Dašić.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније