Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

06. 10. 2022. 12:40 >> 12:41
18

SPC

Ustoličenje Porfirija u Pećkoj patrijaršiji 14. oktobra

Patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen na tron srpskih patrijarha na svečanosti koja će biti obavljena u Pećkoj patrijaršiji 14. oktobra, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Kako se navodi, svečanost će biti obavljena na praznik Pokrova presvete bogorodice uz sasluženje više arhijereja SPC.

U saopštenju se podsjeća da je u manastiru Pećke patrijaršije, poslije uspostavljanja jedinstva SPC 1920. godine, obnovljena i tradicija ustoličenja u Pećki tron kao "vidljivi dokaz duhovnog ugledanja" na arhiepiskope i patrijarhe sve od dobijanja autokefalnosti 1219. godine.

Tu su ustoličeni patrijarsi Dimitrije (Pavlović) 1924. godine, Varnava (Rosić) 1930. godine, Gavrilo (Dožić) 1938. godine, German (Đorić) 1960. godine, zatim patrijarh Pavle (Stojčević) 1994. i Irinej (Gavrilović) 2010. godine.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније